Preconizăm o creştere economică de 3-4% în anul 2010, potrivit unui plan ambiţios, susţinut de donatori. În cazul scenariului relative pesimist, vom avea o creştere de la 0 până la 1%, a declarat vicepremierul, ministrul Economiei Valeriu Lazăr, într-o conferinţă de presă susținută, luni, 19 octombrie.

Valeriu Lazăr a menţionat că pe parcursul zilei de luni, membrii guvernului au discutat cu reprezentanţii FMI, ai Băncii Mondiale şi ai donatorilor R. Moldova planul de relansare a economiei ţării. Planul de stabilizare şi relansare a economiei se bazează pe trei piloni: stabilizarea finanţelor publice, relansarea creşterii economice şi asigurarea unei protecţii sociale a cetăţenilor. Potrivit lui Lazăr, programul va avea o durată de doi ani, iar costul anual al acestuia va fi de circa 10% din PIB sau aproximativ 6 mlrd de lei.
Ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţă a menţionat că acţiunile prioritare vor fi orientate spre identificarea resurselor financiare pentru acoperirea deficitului bugetar, care ar putea ajunge, în anul curent, la 8,5 mlrd de lei, negocierea şi semnarea unui Memorandum cu FMI, relansarea discuţiilor cu donatorii străini pentru programele care au fost îngheţate şi alte măsuri.
Premierul Vladimir Filat a declarat că acţiunile ce vor fi incluse în plan ţin de reforma sistemului de învățământ, pe etape, reforma activităţilor economice, sub aspect fiscal. De asemenea, o atenţie deosebită va fi acordată situaţiei din construcţii, investiţiilor în infrastructură, car ar crea locuri de muncă. Planul va fi consultat cu societatea civilă şi cu donatorii externi.
Directorul regional al Băncii Mondiale pentru R. Moldova, Ucraina și Belarus Martin Raiser a declarat că partenerii străini vor susţine Moldova în identificarea surselor de finanţare şi la definitivarea Planului anticriză. Oficialul Băncii Mondiale a menţionat că planul trebuie să conţină acţiuni de stabilizare şi creştere economică, de susţinere a sectorului privat, protejarea păturilor socialmente vulnerabile şi toate la costuri reduse. “Este prematur să oferim detalii, dar vom identifica cele mai bune soluţii, bazându-ne pe o situaţie reală din ţară", a spus reprezentantul BM.
Referindu-se la semnarea Memorandumului de cooperare cu FMI, premierul Vladimir Filat a solicitat să nu se facă speculaţii pe marginea condiţiilor impuse de FMI sau BM, sau despre unele măsuri ce vor fi întreprinse de Guvern. Vladimir Filat a accentuat că nu se discută despre reducerea salariilor sau a numărului bugetarilor, ci doar despre parametrii economici la care urmează sa se ajungă. “Se discută despre ponderea salariilor în PIB, care este mic în Republica Moldova. Totodată noi ne-am angajat să reformăm administraţia publică centrală, adică redimensionarea instituţiilor statului care se reflectă în investiţii şi eficienţă”, a spus Filat.
Premierul a dat asigurări că înainte de a fi semnat, adică până la 26 octombrie curent, Memorandumul şi toate condiţiile impuse de FMI vor fi făcute publice.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE