Care sunt principalele prevederi ale proiectului de lege:
1. Eliminarea scutirii personale a persoanelor fizice cu venituri mai mari de 360 000 de lei anual
Se impune condiția pentru ca scutirea personală să poată fi utilizată de către persoanele fizice care au venituri mai mici de 360 000 lei anual. Persoana care are venituri mai mari de 30 de mii de lei lunar va achita un impozit suplimentar de 240 de lei. Este de menționat că în anul 2018, numărul de persoane care au venituri mai mari de 360 de mii de lei a constituit 4891 persoane. Impactul estimat asupra bugetului va constitui 14 milioane de lei venituri suplimentare.
Subiecții impozabili persoane juridice și fizice ce desfășoară activitate de întreprinzător în urma realizării veniturilor din procurarea și vânzarea activelor de capital urmează a fi impozitați în modul general stabilit. Proiectul are ca scop majorarea de la 20% la 50% a sumei creșterii de capital din suma excedentară a creșterii de capital.
3. Reținerea impozitului pe venit la sursa de plată la cota de 12%
Reținerea impozitului pe venit la sursa de plată urmează să se efectueze la cota de 12% excluzând, astfel, necesitatea calculării suplimentare a impozitului pe venit pentru onorarea completă a obligațiilor fiscale aferente acestora.
4. Eliminarea scutirii la TVA pentru sectorul HORECA
Anularea cotei reduse a TVA în mărime de 10% și, respectiv, aplicarea cotei-standard a TVA în mărime de 20% pentru livrările efectuate de către agenții economici ce activează în sectorul HORECA (hotele, restaurante, cafenele).
5. Eliminarea scutirii pentru venitul estimat prin metode indirecte
În cazul în care la o persoană se va efectua control fiscal prin metode și surse indirecte, venitul acestuia se va diminua cu suma de 500 mii lei, respectiv persoanelor care acceptă documentarea acestor tranzacții fictive de acordare a împrumuturilor nu li se generează nici o obligație fiscală, chiar dacă ei în realitate nici nu au dispus de aceste sume.
Până acum, dacă în urma unui control fiscal, se depista că ai până la 500 de mii de lei nedeclarați, statul te ierta, deci se aplica un soi de amnistie fiscală. Acest proiect de lege prevede anularea acestei proceduri.
6. Majorarea taxei pentru poluarea mediului
Proiectul propune majorarea taxelor pentru poluarea mediului cu 20%, care va descuraja investirea în mărfurile ce poluează mediul. În același timp, Guvernul intenționează să elaboreze un mecanism de restituire/reducere a taxei pentru poluarea mediului și să stimuleze investirea în sisteme de reciclare. Impactul estimat al acestei măsuri pentru anul 2020 constituie 48 milioane de lei.
7. Anularea amnistiei fiscale
Proiectul propune anularea interdicției de control fiscal efectuat asupra agenților economici pentru perioada de până la 1 ianuarie 2018. Proiectul cu privire la amnistia fiscală a fost intens criticat de către societatea civilă, ca o măsură de legalizare a capitalului ilegal în Moldova.
8. Aplicarea cu contribuții de asigurări sociale a tichetelor de masă
Proiectul propune impunerea tichetelor de masă cu contribuții de asigurări sociale achitate de angajator (18%) și angajat (6%).
9. Revizuirea tratamentului fiscal al mărfurilor transportate prin servicii poștale internaționale
La momentul de față, pentru mărfurile care constituie 300 de euro (introduse de către călătorii care folosesc transportul terestru) sau de 430 de euro (mărfurile introduse de către călătorii care folosesc transportul aerian sau maritim) se aplică facilități fiscale și vamale. Proiectul dat vine să coboare plafonul valoric la 200 euro. Modificarea urmărește ajustarea graduală la practicile UE, unde plafonul valoric aplicat actualmente asupra trimiterilor respective constituie 22 euro.
Vedeți proiectul de lege aprobat de Guvern AICI!