Ministerul Sănătăţii este profund mirat de comunicatul Procuraturii generale şi indignat față de acuzaţiile, conform cărora MS ar permite comercializarea a 210 de produse farmaceutice fără  verificarea de către Laboratorul pentru Controlul Calităţii Medicamentelor .
Ministerul susține că cele 210 tipuri de medicamente nu sunt obligate să treacă controlul Laboratorului, deoarece  medicamentele sunt  fabricate în conformitate cu Regulile de Bună Practică de Fabricaţie (Good Manufacturing Practice-GMP) şi înregistrate de Agenţia Europeană a Medicamentelor (European Medicines Agency-EMA) în una din ţările Uniunii Europene.
La fel, medicamentele sunt însoţite de Certificatul de calitate de la producător, iar după efectuarea expertizei acestei documentaţii şi deciziei pozitive a Comisiei Medicamentului aceste medicamente ajung pe piaţa naţională.
Doar produsele din ţări precum China,Vietnam, Siria nu intră în această categorie preferenţială şi, evident, sunt obligate să treacă verificarea LCCM.
De cealaltă parte, Procuratura acuză ministerul Sănătății de permiterea înregistrării a unei vaste game de produse farmaceutice provenite din India, Sirie, Vietnam și China, cu efectuarea controlului selctiv al calității, adică după plasarea acestora pe piața farmaceutică din R. Moldova. La fel, printr-un ordin al ministerului Sănătății medicamentele pot fi plasate spre consumul cetățenilor, fără a fi testate și verificate. Astfel, procurorii au declarat că acest lucru este o încălcare flgrantă a legii cu privire la medicamente.
De menționat, că acest caz este examinat de către Curtea de Apel Chișinău, la indicația Curții Supreme de Justiție. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE