Ministerul Muncii și Protecției Sociale va suporta cheltuielile pentru remunerarea celor 2000 de asistenți personali care au fost demiși de Primăria municipiului Chișinău

În acest scop, Cabinetul de miniștri a aprobat crearea Serviciului social „Asistență personală” cu specializare înaltă în cadrul Agenției pentru Gestionarea Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă (AGSSSÎ). Numărul de angajați ai Agenției a fost majorat de la 10, în prezent, până la 2202, dintre care 2155 sunt asistenți personali.

AGSSSÎ va presta serviciul respectiv, în cazul în care acesta nu va fi asigurat de către autoritățile administrației publice locale.

„Prin aprobarea acestei hotărâri de Guvern, vom putea crea un serviciu alternativ de asistență personală în municipiul Chișinău și vom putea reangaja toți asistenții personali ca să poată presta acele servicii de bază. Ne referim, în special la asistenții personali din municipiul Chișinău. Pentru luna martie ministerul, împreună cu partenerii au achitat acea plată compensatorie de 5 mii de lei pentru toți asistenții personali, iar începând cu ziua de ieri, am demarat procesul de plată pentru luna aprilie”, a spus Alexei Buzu.

Potrivit guvernului, Primăria municipiului Chișinău a demis ilegal sau a diminuat norma de muncă a peste 1200 de asistenți personali, iar ceilalți riscă să fie disponibilizați în perioada următoare.

În luna martie, toți asistenții personali care au avut de suferit de pe urma acțiunilor abuzive ale Primăriei municipiului Chișinău au primit o plată în sumă fixă de 5000 de lei, iar în aprilie beneficiază de încă un ajutor bănesc, în funcție de proporția în care a fost diminuată norma sau a avut loc încetarea totală a raporturilor de muncă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE