Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) a respins informaţia apărută în presa autohtonă, precum că Rusia a interzis importul de carne de porcine din Moldova. Potrivit ministerului, acest lucru nu a putut să se întâmple din simplul motiv că Republica Moldova nu exportă carne de porc în Federaţia Rusă.
MAIA a comunicat că R. Moldova şi Federaţia Rusă nu au încheiat nici un acord, care ar prevedea exportul de carne de porcine în această ţară. “Deci, acest produs nu este livrat în Rusia de către agenţii economici din ţara noastră şi, prin urmare, exportul nici nu poate fi interzis”, susţine ministerul. Conform acordului bilateral, întreprinderile din Moldova exportă în Rusia numai carne de bovine şi ovine. „Tehnostel-Car” este agentul economic, care exportă acest fel de produs, şi doar acestei întreprinderi, dar nu şi altora, Serviciul Federal de Control Veterinar i-a interzis importul temporar al cărnii în Rusia, a precizat MAIA.
În prezent Agenţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa produselor de origine animală, întreprinde investigaţiile de serviciu privind informaţia prezentata de către autoritatea competentă din Federaţia Rusă.
Marţi, 12 ianuarie, publicaţiile ruse au difuzat o ştire, potrivit căreia Rusia a interzis din 12 ianuarie importul de carne de porcine de la compania „Tehnostel-Car” din Republica Moldova. Drept motiv al interdicţiei a fost invocată depistarea urmelor unei boli provocate de o specie de tenie. Ulterior, această ştire a fost preluată de mass media din Republica Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE