Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu a semnat un decret privind graţierea unor condamnaţi. Printre aceştia se regăsesc şi trei condamnate de vârstă înaintată – Elena Ceban, Aurelia Suveico şi Olga Vladimir, informează serviciul de presă al Parlamentului.
Elena Ceban, în vârstă de 62 ani, este locuitoarea oraşului Căuşeni. Drept motiv pentru graţiere a servit faptul că Elena Ceban este invalid de grupa a II-a, suferă de mai multe boli cronice şi a avut un comportament adecvat în locul de executare a pedepsei.
Aurelia Suveico din satul Sudarca, raionul Donduşeni, de asemenea are 62 ani. La graţiere s-au luat în consideraţie faptul că întreţine doi nepoţi minori. Totodată, graţierea ei a fost solicitată şi de un grup de consăteni. 
Olga Vladimir, din satul Teleşeuca, raionul Donduşeni, are 75 ani. La graţiere s-a ţinut cont de vârsta înaintată, starea gravă a sănătăţii şi de comportamentul adecvat în locul de executare a pedepsei. 
Graţierea este o măsură de clemenţă acordată individual şi constă în iertarea unui condamnat de executarea totală sau parţială a pedepsei ori prin comutarea pedepsei în una mai uşoară.
De obicei, la examinarea cererilor de graţiere se iau în consideraţie caracterul şi gradul pericolului social al infracţiunii comise, personalitatea condamnatului, comportamentul şi atitudinea lui faţă de muncă, participarea la activitatea organizaţiilor obşteşti în locurile de deţinere, termenul pedepsei executate, situaţia familială, precum şi alte circumstanţe.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE