Președintele Maia Sandu a transmis un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Armatei Naționale. Șeful statului care este și comandatul suprem al Forțelor Armate, a remarcat importanța unei armate bine pregătite, mai ales în contextul de securitate regional actual.

„În fața pericolului, a calamităților și urgențelor ne bizuim cu încredere pe militarii noștri. Crizele din ultimii ani și războiul necruțător de la hotar ne-au amintit că siguranța cetățenilor noștri depinde de buna pregătire și dotare a Armatei Naționale. În prezent autoritățile lucrează pentru a compensa perioada de neglijare a sectorului apărării”, a accentuat președintele Sandu.

„În acest an, prin mobilizarea resurselor interne și cu asistența partenerilor strategici, am reușit o majorare semnificativă a alocărilor bugetare pentru modernizarea domeniului apărării. Militarii și angajații civili ai Armatei Naționale trebuie să aibă condiții bune de trai și de muncă, echipament modern și instruire de calitate”.

Militarii moldoveni contribuie și la menținerea păcii și stabilității în afara granițelor țării, astfel Republica Moldova se afirmă ca membru responsabil al comunității internaționale și un stat furnizor de securitate, se mai arată în mesajul președintei.

„Datorită profesionalismului și pregătirii ofițerilor noștri, în 2023, am detașat primul contingent de pacificatori în cadrul misiunii ONU de menținere a păcii în Liban. De aproape 10 ani, trimitem militari în cadrul misiunilor KFOR de menținere a păcii în Kosovo. La fel, geniștii moldoveni au instruit geniști ucraineni cum să curețe terenurile minate de agresorii ruși. În toate aceste misiuni solicitante apărătorii noștri ne reprezintă cu demnitate și contribuie la imaginea pozitivă a țării. La mulți ani, Armata Națională a Republicii Moldova!”.

Sărbătoarea dedicată zilei Armatei Naționale, este marcată anual la 3 septembrie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE