Singura dezbatere televizată între Angela Merkel și rivalul ei social-democrat la alegerile din 22 septembrie, Peer Steinbruck, s-a încheiat la egalitate. Cu un partid care conduce în sondaje și cu o popularitate mare, Merkel a insistat ca această campanie electorală să nu aibă decât o singură confruntare televizată, preferând să-și lase adversarul să piarda pe propria sa mână.
Potrivit unui sondaj publicat duminică de Bild, creștin-democrații vor primi 39% din sufragii la alegeri, iar actualii lor aliați liberali doar 6%. În tabăra adversă, social-democrații sunt creditati cu 23%, iar ecologiștii cu 11%.
Potrivit unui sondaj realizat de Forsa, Merkel a fost considerată victorioasă în urma duelului televizat de catre 44% din respondenți, în timp ce 43% i-au atribuit laurii victoriei lui Steinbruck. După o anchetă făcută de ARD, social-democratul a a fost considerat mai bun în seara de duminică de către 49% dintre cei chestionați, iar Merkel de către 44%.
”Cancelarul și rivalul ei, după cum ne și așteptam, au supraviețuit duelului și niciunul nu a fost ridicol”, concluzionează Suddeutsche Zeitung, cotidian de centru-stânga. Ziarul remarca însă că ”victoria sau înfrângerea sunt însă foarte interpretabile”, deoarece pentru Steinbruck, care s-a aflat în tot timpul campaniei în urma rivalei sale, ”orice nu este o victorie echivalează cu o înfrângere”. Cotidianul conservator Die Welt scrie că dezbaterea s-a încheiat la egalitate, numai că Merkel a fost mai prudentă, in timp ce Steinbruck a încercat să se bată cât mai mult.
Social-democratul Steinbruck, considerat unul dintre cei mai de dreapta lideri ai partidului său și fost ministru de Finanțe în timpul guvernării de mare coaliție din 2005, a promis mai multe beneficii sociale, dacă va deveni cancelar în această toamnă. După o lunga perioada în care diferența de popularitate între Steinbruck și Merkel a fost de 30%, social-democratul a ajus să limiteze distanta la sub 5 procente, performanță considerată însă insuficienta de analiștii germani.
”Mă cunoașteți bine...Am avut patru ani buni în Germania”, a spus Merkel, care a mizat pe ideea ca faptele vorbesc în favoarea sa și a insistat că a transformat Germania într-un ”motor de creștere si model de stabilitate”. Merkel a catalogat drept ”relativ senzațional” ce a reusit să facă guvernarea sa de dreapta în ultimii patru ani și a adaugat că ”am demonstrat că suntem capabili”.
Nu a fost uitat rolul fostului cancelar Gerhard Schroeder, ale cărui reforme pentru piața Muncii (celebrele reforme Hartz) au dat rezultate care sunt acum capitalizate de conservatori. Reformele au consacrat sistemul așa-numitelor mini-job-uri, de maximum patru ore pe zi, plătite cu maximum 400 de euro pe lună și fără nicio asigurare socială. Milioane de germani lucrează în acest sistem, foarte criticat de stânga europeană.
Degeaba a încercat Steinbruck să susțină ideea introducerii unui salariu minim pe economie de 8,5 euro pe oră, într-o țară în care legislația nu prevede o remunerație minimă. Gafele făcute de-a lungul campaniei electorale au facut ca social-democratul să nu reușească o victorie decisivă în fața lui Merkel. Onest, dar fundametal în eroare, Steinbruck a acuzat-o pe Angela Merkel că nu cunoaște care va fi prețul real al împrumuturilor acordate statelor sud-europene în criză, însă a terminat prin a răspunde ca nici el nu poate estima acest cost pentru Germania.
Singurul moment in care Angela Merkel s-a aflat în corzi în timpul dezbaterii a fost creat nu de rivalul sau politic, ci de unul dintre moderatori. Cancelarul a fost intrebat dacă este sau nu o violare a legilor germane situația în care un e-mail trimis de un cetățean german dintr-un oraș al țării în altul nu ajunge la destinație, ci în serverele National Security Agency din SUA.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE