Membrii Uniunii Voluntarilor, participanţi la luptele pentru integritatea şi independenţa R. Moldova au criticat, luni, 18 mai, în cadrul unei conferinţe de presă, actuala conducere a R. Moldova şi au cerut crearea unei comisii parlamentare cu participarea experţilor străini. De asemenea, investigarea tuturor atrocităţilor săvârşite în comisariatele de poliţie în zilele de după 7 aprilie şi judecarea celor care au ordonat şi executat maltratarea deţinuţilor, transmite Politik.

În scopul îndeplinirii Rezoluţiei Parlamentului European, ”cerem eliberarea în regim de urgenţă a deţinuţilor politici Gabriel Stati şi Anatol Mătăsaru. Astfel, vom depăşi situaţia de a fi una din puţinele ţări unde mai există deţinuţi politici. În mod deosebit atragem atenţia asupra cazului Stati care, pe lângă conotaţie politică, mai este interpretat în mai multe ţări ca o tentativă a puterii de a pune mâna pe afacerile acestei familii”, se menţionează într-o declaraţie semnată de Consiliul Uniunii Voluntarilor din R. Moldova.

Aceste evenimente se desfăşoară pe fundalul unei crize economice de proporţii. Guvernarea comunistă, care declara cu jumătate de an în urmă că R. Molodva nu este afectată de criza financiară, astăzi demonstrează o totală incapacitate de a face faţă situaţiei şi nu întreprinde paşi concreţi de ieşire din criză, limitându-se doar la promisiuni pe care nu le respectă.

”La moment nu cunoaştem un plan anticriză, iar efectele crizei globale sunt deja resimţite de fiecare cetăţean în parte. Sunt evoluţii interne şi internaţionale care impun reacţii rapide. Creşte rata şomajului pe fondul scăderii economice, continuă să se diminueze numărul populaţiei active, pierdem pieţele tradiţionale, iar cele noi întârzie să apară, restanţele la salarii sunt într-o creştere continuă, problemele sociale se agravează, iar soluţionarea conflictului transnistrean rămâne la nivel de declaraţii”, au menționat membrii Uniunii Voluntarilor în aceeași declarație.

Astăzi nu putem vorbi despre separarea reală a puterilor în stat. Suprimarea independenţei puterii judecătoreşti, transformarea mass-media de stat într-o unealtă de presiune asupra oponenţilor politici demonstrează, o dată în plus, că actuala guvernare nu doreşte să se conformeze rigorilor democratice, sfidând prin acţiunile sale opinia publică atât din ţară, cât şi cea internaţională.

Uniunea Voluntarilor califică situaţia politică din R. Moldova ca fiind una extrem de tensionată. Fraudarea alegerilor, evenimentele din 7 aprilie şi represaliile ce au urmat au scindat profund societatea şi au adus-o în pragul unei crize politice de proporţii. Partidul Comuniştilor (PCRM) nu poate depăşi atitudinea agresivă şi intolerantă şi continuă să tensioneze şi mai mult situaţia.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE