Conducerea Medicinii Preventive (MP) avertizează instituţiile de învăţământ. Şcolile mai au timp până la zece septembrie să procure dozatoare cu săpun lichid şi uscătoare de mâini. În caz contrar, Medicina Preventivă “va aplica măsuri”, a declarat Iurie Pânzaru, şeful Medicinii Preventive, în cadrul şedinţei operative a Primăriei de luni, 7 septembrie.
Iurie Pânzaru a mai spus că deşi în prima săptămână de şcoală nu s-a înregistrat vreun caz de gripă de tip nou, riscul va creşte odată cu întoarcerea studenţilor care au fost implicaţi în timpul vacanţei în proiectul Work and Travel din SUA.
În acelaşi timp, Tatiana Tverdohleb, şefa Direcţiei de Învăţământ din cadrul Primăriei a precizat că unele instituţii de învăţământ au întârziat cu achiziţionarea utilajelor necesare prevenirii noului tip de gripă A(H1N1) deoarece preţul acestora este prea mare. Totodată, Tatiana Tverdohleb a asigurat că până la sfârşitul lunii vor fi procurate şi instalate utilajele necesare în toate instituţiile de învăţământ.
Precizăm că până în prezent în ţară au fost înregistrate 83 cazuri suspecte cu noul tip de gripă, dintre care zece au fost confirmate. Jumătate dintre acestea au fost depistate în municipiul Chişinău.
Amintim că adesea gripa de tip nou A(H1N1) este adesea confundată cu gripa obişnuită, simptomele fiind similare şi se transmite prin tuse şi strănut. Astfel, dacă aveţi tuse seacă, nas înfundat, dureri musculare, de cap şi articulare, febră (temperatura corpului poate depăşi 38 grade Celsius), adresaţi-vă medicului şi evitaţi contactul cu alte persoane pentru a reduce riscul molipsirii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE