Ploaia şi vântul puternic de la sfârşitul acestei săptămâni au provocat moartea a doi copii şi rănirea altuia care se află în prezent în secţia de reanimare. Despre aceasta au anunţat responsabili din cadrul Primăriei la şedinţa operativă de luni, 7 septembrie.
Potrivit responsabililor, 2 copii în vârstă de 11 ani, din satul Malcoci, Ialoveni, au fost loviţi de fulger. Unul dintre ei a decedat pe loc, iar celălalt copil a fost transportat la Centrul mamei şi Copilului şi se află în prezent în secţia de reanimare. Tot în urma furtunii de sâmbătă, un copil de 3 ani din Costeşti, Ialoveni a fost electrocutat de firele electrice rupte de vântul puternic. 
În acest context, primarul general Dorin Chirtoacă a solicitat responsabililor să conceapă un sistem de avertizare şi a populaţiei despre eventualele furtuni, nu doar a serviciilor de situaţii excepţionale, cu scopul de a evita astfel de cazuri tragice.
“În ultimul timp se înregistrează tot mai multe cazuri de deces în timpul furtunilor. De aceea, insist asupra avertizării populaţiei despre eventualele calamităţi naturale. Informarea cetăţenilor poate fi efectuată şi prin intermediul mass-media. Avem acest drept”, a explicat edilul capitalei.
Potrivit Galinei Leahu, şef-adjunct al Întreprinderii Municipale, Spaţii Verzi, în timpul ploii de sâmbătă, în municipiul Chişinău s-au prăbuşit 42 de copaci care au afectat firele electrice şi 3 maşini parcate în apropierea copacilor prăbuşiţi şi 9 mijloace de transport public. “Cel mai grav este faptul că s-au prăbuşit copaci în plină vegetaţie şi nu din cei uscaţi”, a precizat Galina Leahu.
Potrivit Direcţiei Situaţii Excepţionale, cele mai afectate localităţi sunt Nisporeni, Anenii Noi, Ştefan-Vodă, Hânceşti, şi Cahul. În urma ploii însoţită de vântul puternic au rămas fără curent electric 28 de localităţi de pe teritoriul ţării. Pagubele urmează să fie evaluate.   
Potrivit meteorologilor, ploile vor continua până marţi, 8 septembrie, iar temperaturile vor varia între +13 şi +23 grade Celsius. Pentru zilele de miercuri, joi şi vineri, meteorologii anunţă soare, iar timpul se va încălzi uşor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE