Medicii de la Spitalul Republican de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și de la Spitalul de Dermatologie ies mâine din nou la protest în fața Guvernului, nemulțumiți de fuziunea celor două instituții medicale. „Ministerul Sănătății continuă să ignore totalmente poziția atât a colectivelor instituțiilor, cât și a sindicatelor, catedrelor clinice, dar și a unei bune părți a societății”, se spune în anunțul medicilor

 „Medicii nu cedează. În contextul în care Ministerul Sănătății continuă să ignore totalmente poziția atât a colectivelor instituțiilor, cât și a sindicatelor, catedrelor clinice, dar și a unei bune părți a societății, colectivele Spitalului de Boli Infecțioase Toma Ciorbă și Spitalului Dermatologie Maladii Comunicabile anunță un nou protest pe data de 19 decembrie la ora 15:30 în fața Guvernului”, se menționează în anunț.

Totodată, doctorii au lansat și un apel pe rețelele sociale către toată comunitatea medicală.

„Stimați Prieteni de Breaslă!

Colegi de facultate, de grup și evident colegi de zi cu zi!

Venim cu un apel public să fiți solidari cu noi, colectivele din cadrul Spitalului Dermatologie Maladii Comunicabile și Spitalul Boli Infecțioase „Toma Ciorbă".

Fiți alături de noi, pe data de 19 decembrie la ora 15:30 în fața Guvernului pentru a demonstra precum că comunitatea medicală este partea componentă a țărișoarei noastre! Pentru a demonstra că și noi suntem factori decisivi în gestionarea sistemului medical”, se arată în mesaj.

Medicii de la cele două spitale au organizat, săptămâna trecută, un protest în fața Guvernului, nemulțumiți de propunerea ministerului Sănătății de a fuziona cele două instituții medicale

Colectivul Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile au anunțat că își asumă dreptul să declare grevă generală și acțiune de nesupunere civică. Potrivit unui comunicat al instituției, astfel de decizie a fost luată la Adunarea Generală a colaboratorilor cu vot unanim, în cazul în care Ministerul Sănătății nu se dezice de intenția de a lichida spitalul, începând cu 1 ianuarie 2024, prin fuzionarea cu Spitalul de Boli Infecțioase Toma Ciorbă.

„Nu suntem o țară bogată să ne permitem asemenea lux - să activeze un spital ca cel de Dermatologie și Maladii Comunicabile cu un volum de 40%. Pentru aceasta plătesc cetățenii”. Astfel a reacționat Ministerul Sănătății, după ce Colectivul Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile au amenințat cu grevă fiind nemulțumiți de fuzionarea instituției.

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco nu a oferit presei, deocamdată, o opinie a ministerului pe cazul posibilei fuziuni între cele două spitale de boli infecțioase. În schimb, Ala Nemeronco a reacționat pe fb la protestul angajaților celor două spitale. Ea a publicat mai multe poze cu veceurile din cele două spitale și a scris că „s-ar putea să-i fie rușine” pentru marșul de protest al lucrătorilor medicali, însă „sigur îi este foarte rușine” de condițiile în care lucrează aceștea.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE