Liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, fostul premier, Ion Chicu, a depus o sesizare la Procuratura Generală împotriva lui Dorin Recean. Liderul PDCM, invocă un atac al lui Recean la adresa judecătorilor de la Curtea de Apel după ce aceștea au anulat la 12 decembrie dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale prin care partidul „Șansă” a fost exclus din alegeri.
„Aceste declarații constituie, în opinia noastră, o gravă imixtiune în justiție, un atac frontal în adresa unor judecători și o influențare a unei eventuale decizii, pe care urmează s-o ia Curtea Supremă de Justiție, asupra Deciziei CSE de excludere din campania electorală a mii de candidați ai unui partid”, a comentat Ion Chicu.
Curea de Apel Chișinău a anulat la 12 decembrie o dispoziție a Comisiei pentru Situații Excepționale prin care partidul „Șansă” a fost exclus din alegeri. Guvernul a anunțat că decizia instanței de apel va fi contestată de autorități la Curtea Supremă de Justiție.
Premierul Dorin Recean a declarat a doua zi că autoritățile vor interveni de fiecare dată când securitatea națională a RM este amenințată. „Este inacceptabil ca o grupare criminală să corupă alegători, iar autoritățile să nu intervină. Vă rog să reținem trei nume: Palanciuc Ecaterina, Negru Veronica și Dutca Ina. Acest complet de judecători de la Curtea de Apel ieri a decis să anuleze decizia CSE prin care s-a intervenit și s-a curmat activitatea criminală și ingerința grupărilor criminale în procesul electoral local din RM”, a declarat Dorin Recean.
Asociația Judecătorilor și Consiliul Superior al Magistraturii au reacționat la declarațiile tăioase ale premierului Recean la adresa magistarțlilor de la Apel.
Potrivit Asociației, declarațiile premierului Recean, prin care a nominalizat judecătoarele Palanciuc Ecaterina, Negru Veronica și Dutca Ina constituie o încălcare gravă a principiului separării puterilor în stat și a independenței judiciare.
Și Consiliul Superior al Magistraturii i-a amintit premierului că independența sistemului judiciar constituie fundamentul statului de drept și este esențială pentru funcționarea democrației și respectarea drepturilor omului. Puterea judecătorească se exercită numai prin instanţa judecătorească în persoana judecătorului, unicul purtător al acestei puteri. Judecătorul este persoana învestită constituţional cu atribuţii de înfăptuire a justiţiei, pe care le execută în baza legii. Judecătorii instanţelor judecătoreşti sunt independenţi, imparţiali şi inamovibili şi se supun numai legii.