În prezent, 96% din denumirile de medicamente care se comercializează pe piaţa internă au fost introduse în Catalogul de preţuri. Ca urmare a acestei acţiuni, preţurile la medicamente s-au micșorat, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în medie cu 19%. Despre aceasta a anunțat ministrul Sănătății, Andrei Usatîi și directorul CCCEC, Viorel Chetraru, vineri, 12 august, în cadrul unei ședințe.
Potrivit ministrului Sănătății, nu s-au diminuat preţurile la medicamentele care sunt importate din aşa state ca: China, India, Siria. Aceasta din motiv că pe pieţele din regiune acestea nu se comercializează şi respectiv nu există preţuri de referinţă.
Andrei Usatîi a mai comunicat că Laboratorul de testare a calităţii medicamentelor a fost transferat într-un bloc nou şi în scurt timp va fi dotat cu şase cronotografe, ceea ce va permite ca agentul economic să primească un răspuns asupra calităţii medicamentului în maxim 20 de zile. De asemenea, Ministerul Sănătăţii a invitat în R. Moldova o echipă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care elaborează un studiu privind accesul populaţiei la medicamente. Rezultatele studiului vor fi gata în luna noiembrie.
La rîndul său, Viorel Chetraru a vorbit despre anumite interese care ar exista între medici şi comercianţii de produse farmaceutice. Conform spuselor sale, este necesar de introdus modificări la legislaţie, ca în reţeta medicală să fie scrisă denumirea internaţională a medicamentului şi nu cea comercială.
În cadrul şedinţei s-a vorbit şi despre posibilitatea diminuării adaosului comercial aplicat la farmacii. O decizie în acest sens urmează a fi luată după consultarea cu toţi factorii implicaţi. Un alt subiect pus în discuţie a ţinut de procedura dificilă de a obţine multiple acte necesare pentru deschiderea unei farmacii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE