Aflată la New York , președintele Maia Sandu a transmis câteva mesaje importante în legătură cu destinul RM într-o conjunctură regională complicată legat de agresiunea Rusiei în Ucraina. Sandu a readus pe tapet subiectul neutralității statului nostru și dacă acest statut pe care îl are Moldova este sau nu acoperit de garanții de securitate.

„Lumea se află la răscruce decisivă, iar unii moldoveni încă își doresc ca Moldova să rămână neutră”

Într-un interviu pentru France24, Maia Sandu a spus că neutralitatea nu este o garanție de securitate, iar percepția populației împotriva modificării Constituției se datorează fricii induse de propaganda rusă, transmite Moldova1. Conform ei, războiul din Ucraina provoacă greutăți pentru securitatea Republicii Moldova, economia și energia țării.

„Lumea întreagă se află la o răscruce decisivă. Cunoaștem cu toții realitatea amară că obiectivele de dezvoltare durabilă nu vor fi atinse până în 2030. Trebuie să recunosc că ultimii ani nu au fost cei mai ușori pentru noi. În timp ce ne reveneam după criza pandemică COVID-19, Republica Moldova a fost afectată grav de consecințele agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, care și acum provoacă greutăți fără precedent pentru securitatea noastră, aprovizionarea cu energie și pentru economia noastră.

În același timp, avem prevederea neutralității în constituție, iar majoritatea moldovenilor cred în continuare că nu ar trebui modificată. Putem discuta de ce majoritatea încă își dorește ca Republica Moldova să rămână neutră. Nu cred că acești oameni consideră că neutralitatea ne ține în siguranță. Cred că un rol important îl joacă propaganda rusească, pentru că mulți moldoveni se gândesc că, în momentul în care începem discuția privind modificarea constituției, Rusia poate ataca Republica Moldova. Să ne aducem aminte că aceasta a fost una dintre narațiunile Rusiei pentru a invada Ucraina. Riscul există întotdeauna, atât timp cât avem trupele rusești pe teritoriul nostru și atât timp cât avem armele de pe vremea Uniunii Sovietice, dar până în acest moment am reușit să menținem situația stabilă”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu participă la New York la cea de-a 78 reuniune a Adunării Generale ONU. Președinta a avut deja discuții bilaterale cu lideri europeni precum președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset, președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, și prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson. Discuțiile s-au axat pe aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, derularea reformelor și consolidarea relațiilor bilaterale. De asemenea, Maia Sandu a discutat cu Victoria Nuland, subsecretarul de stat al SUA pentru afaceri politice, menționând aprecierea pentru suportul constant american.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE