În prag de campanie elctorală, primarul din Nisporeni, Grigore Robu a fost reținut pentru abuz în serviciu și fals în declarații –
„Confirmăm reținerea persoanei în cadrul unei cauze penale intentate conform bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunilor de abuz de serviciu și fals în declarații, precum și a altor doi funcționari din cadrul Primăriei Nisporeni. A patra persoană a fost recunoscută și audiată în calitate de bănuit, fiind cercetată în stare de libertate. La fel, de către grupul de urmărire penală, sub conducerea Procuraturii raionului Nisporeni, au fost efectuate percheziții la domiciliile, în birourile și automobilele persoanelor vizate”, a comunicat purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru.
Grupul de urmărire penală sub conducerea Procuraturii r-lui Nisporeni, format din ofiteri de urmărire penală, ofițeri de investigații ai IP Nisporeni și angajați ai Direcției teritorială Ungheni a SIS, au efectuat percheziții la domiciliile, birourile de serviciu și automobilele personale ale angajaților Primăriei or. Nisporeni și a Primarului or. Nisporeni, Robu Grigorii.
Drept urmare, au fost reținuți pentru un termen de 72 ore:
1. Grigorii Robu - Primarul or. Nisporeni,
2. Valeriu Profire - arhitectorul Primăriei or. Nisporeni,
3. Eduard Ilco - inginer cadastral.
Iar, cet. Cristina Moldovan - secretarul Consiliului or. Nisporeni a fost recunoscută și audiată în calitate de bănuit, fiind cercetată în stare de libertate.
Oamenii legii își bazează învinuirea pe faptul că funcționarii au eliberat un certificat de urbanism și autorizarea construcției unui imobil, cu extinderea și ocuparea ilegală a unui teren public, au falsificat actele care au stat la baza eliberării actelor permisive, prin care au cauzat APL daune considerabile.
Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui, a venit cu o reacție după ce Procuratura Generală a confirmat reținerea primarului orașului Nisporeni, Grigore Robu.
Într-o postare pe o rețea de socializare, Viorel Furdui menționează că „aceste acțiuni amintesc de vremurile teroarei guvernării lui Plahotniuc”.
„Cazul primarului de Nisporeni: Deja vue, din nou mascați, primari arestați, justiția ”reformată” și tot aceasta în perioada alegerilor???!!!! Sperăm că în cazul primarului or. Nisporeni, dl Grigore Robu, justiția își va spune cuvântul și va clarifica toate lucrurile. Dar vor trece ani…… Cum a mai fost cu alți primari care și-au demonstrat nevinovăția, dar după ani de calvar…și umilință. Însă, acum aceste acțiuni cam aduc a vremurile…..teroarei guvernării plahotniuciste….Atunci când onoarea, demnitatea, viața, sănătatea, familia și tot ce este mai important și sfânt pentru un om…..nu conta în fața așa numitor “justițiari” (procurori, judecători, anchetatori…). Sute de dosare intentate la comandă, cazuri cu mascați, arestări … etc. fără finalitate și fără ca vreun astfel de ”justițiar”, dar de fapt criminal în epoleți, care și-a bătut joc de oameni, să fi fost condamnat și să fi răspuns pentru distrugerea de vieți omenești…”, a comentat Viorel Furdui.
Totodată, directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova face apel la guvernare, factorii de decizie/organele de anchetă, să instituie un moratoriu asupra tuturor acțiunilor de acest gen în perioada electorală.
„După aceasta cineva să creadă în dreptate, corectitudine, justiție reformată???? Astfel, orice acțiune de acest gen în perioada electorală este foarte suspectă și chiar inutilă din punct de vedere a actului de justiție (ținând cont de toate procedurile care pot dura ani). Poate doar urmări pedepsirea celor incomozi și cauzarea prejudicii imaginii, dacă acesta-i scopul principal. Cu atât mai mult că vedem că reforma justiției trenează, iar năravurile unor justițiari rămași în sistem nu se schimbă. De aceea, facem apel către guvernare, factorii de decizie/organele de anchetă, să instituie un moratoriu asupra tuturor acțiunilor de acest gen în perioada electorală: controale, intentare de dosare, arestări, acțiuni cu mascați etc ! Să fie instituită o regulă ca în perioada electorală (foarte scurtă, de fapt), toate organele cu competente de control să se abțină pe perioada electorală de la astfel de acțiuni interpretative, suspecte și care generează neîncredere. Ulterior este suficient timp ca fiecare parte să-și demonstreze dreptatea. Cu atât mai mult că RM deja a mai trecut prin astfel de ”abordări” din partea fostelor guvernări, fiind ”vedetă ”și criticată tare la nivelul Consiliului Europei și instituțiilor UE”, a concluzionat Viorel Furdui.