Maia Sandu ne anunță că va fi o iarnă grea, iar singura soluție este să economisim, dar propbabil că de acolo de unde nu avem. În condițiile în care, mulți cetățeni nu au avut posibilitatea să-și achite datoriile la gaz acumulate în primele luni de iarnă ale anului 2022. Cetățenii trebuie să se pregătească de o iarnă complicată, afirmă șefa statului, Maia Sandu, în contextul incertitudinii privind situația energetică din țară. „Cetățenii trebuie să înțeleagă și să întreprindă măsuri”, a spus președinta la Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

„Cetățenii RM trebuie să înțeleagă că situația este dificilă și trebuie să întreprindă toate măsurile pe care le pot întreprinde pentru ca să economisească încălzire și energie așa cum o fac toți oamenii din țările UE și din alte țări unde sunt afectați de această criză. Autoritățile vor face tot ce pot pentru ca să asigure cu resurse energetice în iarnă cetățenii. Guvernul lucrează la un program pentru a compensa cheltuielile păturilor vulnerabile pe gaze, dar nu avem, deci, există incertitudini și riscuri și trebuie să ne pregătim pentru o iarnă complicată”, a menționat șefa statului.

Potrivit președitelui țării, programul de susținere va acoperi toată țara și pe cei care nu neapărat folosesc gaze naturale. Va fi un mecanism care să ne ofere o țintire mai bună. Pentru populația rurală care are sobe există și acest program. Așteptăm ministerul Mediului să anunțe regulile de cumpărare a lemnului așa ca să nu avem speculații și creșteri dramatice, pentru o cantitate limitată”, a spus Sandu.

Republica Moldova va cumpăra în luna august gaz la un preț de 1460 de dolari pentru mia de metri cubi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE