Cu câteva ore înainte de cea de-a treia reuniune a Platformei de Sprijin pentru R. Moldova, care este organizată la Paris, președinta Maia Sandu a scris un editorial pentru publicația europeană Politico. Aceasta a meționat că, atât Europa, cât și Ucraina, au nevoie ca Moldova să fie puternică. Iar acest lucru nu poate fi realizat fără sprijin, transmite Newsmaker.md.

Șefa statului a menționat că războiul a dat peste cap situația din Republica Moldova, afectată după criza pandemică. Deși economia începuse să își revină, iar lupta cu corupția să dea primele roade, războiul declanșat de Rusia a provocat o criză și mai acută. Șefa statului a remarcat că inflația din Moldova se apropie de 35%, prețurile au explodat, traseele logistice sunt întrerupte, iar volumul investițiilor a scăzut.

„În loc să se bucure de avantajele unei integrări europene și mai profunde, Moldova se zbate acum pentru a face față unei crize energetice acute, un regres economic rever și pericole masive de securitate. Multe, dacă nu toate națiunile europene se confruntă cu presiuni energetice serioase momentan, însă a noastră este existențială”, a menționat Sandu.

Președinta țării a menționat că evenimentul de la Paris este foarte important pentru ca țara noastră să treacă peste o iarnă grea.

„În ultimele 12 luni, prețul gazului în țara noastră a crescut de peste 7 ori, în timp ce prețul energiei electrice – de 4 ori. În această iarnă, moldovenii vor cheltui circa 65% din venituri pentru facturile la energie. Dacă ne putem lumina și încălzi locuințele și ne putem asigura că școlile și spitalele pot funcționa, iar roțile economiei se învârt, asta va înseamnă că, atât moldovenii, cât și ucrainenii, nu vor fi nevoiți să își caute refugiu în altă parte în Europa pe perioada rece a anului”, a adăugat președinta țării.

Maia Sandu a mai menționat că vulnerabilitatea Moldovei slăbește și rezistența Ucrainei, dar și stabilitatea pe întregul continent european.

„Suntem cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei și asigurăm securitatea celei de-a doua ca lungime frontiere, după ce pe care o împarte cu Rusia. De-a lungul acestor 1 222 km, Moldova este în prima linie în lupta cu traficul de arme, droguri și oameni. (…) Europa și Ucraina au nevoie de o Moldovă puternică. Suficient de puternică ca să susțină Ucraina pe durata războiului. Să mențină pace și stabilitatea în regiune, să găzduiască refugiați și să devină un hub natural pentru reconstrucția sudului Ucrainei după război”, a mai scris președinta Moldovei.

Șefa statului a făcut apel la solidaritate.

„La fel cum Rusia nu poate fi lăsată să câștige în Ucraina, tehnicile sale hibride nu trebuie lăsate să învingă în Moldova. Noi ne vom face partea de angajamente în apărarea valorilor europene în pofida privărilor la care suntem supuși. Prețul este mare și noi suntem pregătiți să ducem greutatea. Însă nu o putem face singuri”, a conchis Sandu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE