Maia Sandu la întrevederea cu membrii Comisiei pentru evaluarea externă - Este necesar de respectat graficul convenit cu UE pentru finalizarea testării integrității judecătorilor

Președintele Maia Sandu a avut o întrevedere cu reprezentanții Comisiei pentru evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Discuțiile au vizat angajamentele Republicii Moldova privind reforma justiției, în contextul aderării la Uniunea Europeană și realizarea recomandărilor Comisiei UE legate de procesul de evaluare externă extraordinară.

În cadrul ședinței s-a vorbit despre acțiunile întreprinse până acum în domeniul reformei justiției și provocările întâlnite în procesul de evaluare a candidaților la CSJ. De asemenea, s-a discutat despre necesitatea respectării graficului convenit cu UE pentru finalizarea exercițiului de testare a integrității judecătorilor.

Șeful statului a subliniat că această evaluare este foarte importantă - de rezultatele acesteia depinde dacă cetățenii își vor recăpăta încrederea în instituțiile de drept și în eforturile autorităților de a combate corupția.

Recent, a început procesul de evaluare a șefilor de instanță și ai procuraturilor specializate, dar și a candidaților la funcția de judecător la CSJ. După evaluarea integrității etice și financiare a judecătorilor și candidaților, Comisia Vetting va trimite un raport la Consiliul Superior al Magistraturii respectiv la CSP în cazul evaluării procurorilor

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE