Nici astăzi fermierii nu ajuns la un acord cu ministerul Agriculturii pe restructurarea datoriilor. Joi se așteaptă răspunsul final, în caz contrar protestatarii repornesc tractoarele

După o ședință de două ore, fermierii din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) și conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) nu au ajuns la un acord final privind îndeplinirea revendicărilor înaintate de protestatari. Nemulțumiți de tărăgănarea lucrurilor, unii fermieri au propus ca în această seară sau mâine dimineață să fie organizat un marș cu tractoare pe străzile capitalei. Totuși, conducerea Asociației „Forța Fermierilor” este dispusă să aștepte până joi luarea unor decizii ferme, care să fie anunțate în PMAN de prim-ministrul Dorin Recean și ministrul Vladimir Bolea.

„Impresia noastră, după ședința de astăzi, e că se trage de timp. La discuțiile de astăzi au fost invitați reprezentanții băncilor, furnizorilor. Nu au fost responsabili de la Banca Națională a Moldovei. Aceste soluții pe care le propun băncile, executorii, administratorii sau furnizorii erau, poate, valabile în luna iulie, atunci când încă nu era pornit procesul de executare silită a unor fermieri. Din păcate, nu au fost niciun reprezentant al organizațiilor de micro-finanțare, de pe urma cărora fermierii suferă cel mai mult. Ni s-a prezentat proiectul dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), prin care se instituie un moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii. Dar este un document destul de crud. În ultimele cinci zile putea fi elaborat un document mai bun”, a declarat Alexandr Slusari

Potrivit lui Slusari, fiecare zi pierdută reprezintă o adevărată tragedie pentru mulți fermieri, care riscă să piardă toate bunurile lor.

„Există voci care spun să pornim tractoarele azi seara sau mâine dimineața… Dar până la urmă s-a decis că așteptăm până joi, atunci când urmează să ni se ofere un răspuns în privința compensațiilor și moratoriului. Vom trimite mâine propunerile noastre, iar joi așteptăm răspunsul premierului și ministrului Agriculturii”, a punctat Slusari.

„Joi, la 11.00, toți fermierii sunt chemați în PMAN. Îi vom aștepta pe premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Cei doi trebuie să ne ofere un răspuns în privința compensațiilor promise și când va fi aprobată dispoziția CSE în privința moratoriului. Dacă acest lucru nu se întâmplă sau răspunsul va fi iarăși tărăgănat, atunci agricultorii vor porni tractoarele. Asta e poziția Asociației „Forța Fermierilor”, după ședința de astăzi. Conform declarației înaintate Primăriei Chișinău, noi avem drepturi să facem zilnic câte două marșuri. Noi nu mai avem timp să așteptăm. Fermierii sunt vânați de organizațiile de micro-finanțare, fiecare zi îi costă foarte mult pe aceștia”, a concluzionat Slusari.

La discuții au participat reprezentanți ai Ministrului justitiei, Inspectoratului fiscal, ministerului finanțelor, dar și reprezentanți ai băncilor și companilor importatoare de imputuri, a spus ministrul Ela declarat că pe lângă draftul documentului ce urmează a fi aprobat de CSE, a mai discutat despre problemele fermierilor și cum aceștea pot fi ajutați pe termen lung.

„Ca să facem un program de restabilire a acestor agenți economici, de nepermiterea executării sau falimentării în grup a acestor agricultori este nevoie de un program mult mai profund și mult mai masiv în care trebuie să fie implicați toți acești trei mari jucători, băncile comerciale, vorbim despre microfinanțare și vorbim despre companiile care au importat și au distribuit aceste imputuri. Trebuie de găsit soluții care să fie acceptate de toți”, a mai spus Bolea

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE