Ministrul Energiei, Victor Parlicov, nu exclude că Republica Moldova ar putea cumpăra gaz de la Gazprom, inclusiv pentru malul drept. Acest lucru este posibil dacă Gazprom va oferi un preț favorabil și dacă Rusia nu va impune nicio condiție politică Moldovei. Precizările au fost făcute de ministrul Energiei, pe 2 octombrie, într-un interviu pentru NewsMaker.

„Nu exclud că Gazprom va căuta o oportunitate de a furniza gaz Moldovei, și malului drept, dar la prețuri mai bune. Și vom avea ocazia să alegem. (…) Până la ziua de astăzi nu am abandonat complet ideea că nu vom cumpăra niciodată gaz de la Gazprom pentru malul drept. Acum avem de ales. Și dacă ne vor propune un preț bun și dacă acest preț nu va fi asociat cu nici o condiție politică, riscuri politice în relațiile cu UE, atunci acest lucru este posibil”, a spus Parlicov.

Și directorul Moldovagaz, Vadim Ceban a vorbit recent despre o posibilă conjunctură favorabilă de piață pentru prețul gazului livrat de Gazprom în primul trimestru al anului 2024. Ceban a spus că după schimbarea formulei gazul ar putea să se ieftenească în această iarnă, dar a evitat să spună prețul.

Amintim că ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat recent la București, la Forumul Euro-Atlantic de Sustenabilitate, că din decembrie 2022 Moldova nu mai procură gaze naturale de la Gazprom pentru teritoriul controlat de autoritățile constituționale și că toate volumele de gazele au fost achiziționate integral de pe piața europeană, la un preț mai mic decât cel prevăzut în contractul cu Gazprom.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE