Premierul ungar Viktor Orban a discutat marţi chestiuni legate de securitatea energetică a Europei cu preşedintele francez Emmanuel Macron, într-un apel telefonic, a făcut cunoscut şeful biroului de presă al lui Orban, Bertalan Havasi, informează MTI şi Reuters.

Nu au fost anunţate alte detalii privind convorbirea dintre Orban şi Macron.

Ungaria este criticul cel mai vocal al embargoului pe care UE intenţionează să-l aplice petrolului rus, dar preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că a făcut progrese în discuţiile purtate luni la Budapesta cu premierul ungar pe acest subiect, notează Agerpres.

Şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, a declarat pentru MTI, după discuţiile dintre Orban şi von der Leyen, că  în ce-l priveşte, Budapesta nu poate  „permite ca poporul ungar să fie pus să plătească preţul acestui război”.

El a subliniat ulterior într-o întâlnire cu reporteri ungari, în marja conferinţei donatorilor pentru Siria de la Bruxelles, că Ungaria nu poate susţine decât un pachet de sancţiuni care să-i asigure resursele de energie, în timp ce actualul pachet de sancţiuni propus de Comisia Europeană ar  „distruge” capacitatea de funcţionare a Ungariei. 

Ţară dependentă de achiziţiile de petrol din Rusia, Ungaria le cere partenerilor săi din UE garanţii pentru aprovizionarea sa pentru a-şi da acordul pentru un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care include o sistare a achiziţiilor de petrol din această ţară.

Ungaria nu poate susține noul pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei în forma sa actuală - care include un embargo asupra importurilor de țiței deoarece această propunere ar avea efectul unei „bombe atomice” asupra economiei Ungariei, a declarat vinerea trecută Viktor Orban. Premierul ungar a adăugat că Ungaria este gata să negocieze o nouă propunere, dacă aceasta ar fi în acord cu interesele Ungariei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE