În acest an avem un fenomen fără precedent în istoria țării, când datoria internă de stat înregistrează o scădere semnificativă, de 1,2 miliarde lei pe parcursul a doar patru luni din an. Constatarea a fost făcută de către expertul economic Veacslav Ioniță.

”În toată istoria Moldovei, noi am asistat la o creștere constantă a datoriei interne, mai puțin în acest an, când Guvernul depune toate eforturile pentru a reduce aceste tipuri de împrumuturi”, a precizat Veaceslav Ioniță

Potrivit expertului, motivul de bază este creșterea puternică a costului banilor, care s-au scumpit de 2,5 ori față de perioada similară a anului trecut.

”Dacă anul trecut în această perioadă Guvernul a plătit în mediu pentru banii împrumutați 4,98%, atunci în acest an dobânda medie ponderată a ajuns la 12,55%”, a menționat Ioniță. .

Economistul spune că dobânda pentru valorile mobiliare de stat în prezent a atins maxima din ultimii 6 ani, fapt ce descurajează Guvernul să se împrumute pe piața internă.

”Unica soluție reală pe termen scurt sunt împrumuturile externe, care întârzie să vină. Conform datelor disponibile pentru primele 3 luni, Guvernul a reușit să contacteze doar 2,2 miliarde lei din surse externe. Din această sumă, doar un miliard de lei a mers la acoperirea deficitului bugetar, restul au fost direcționați spre plata împrumuturilor interne”, a mai spus Veaceslav Ioniță.

Expertul menționează și cele 94 milioane de lei, care au ajuns în țară în primele trei luni ale acestui an, reprezintă o sumă infimă față de necesitările bugetului pentru 2022.

”Fără o finanțare externă puternică, Moldova riscă și-n acest an să continuei tradiția proastă, din 2015 și până în prezent, de neexecutare, în fiecare an, cu 3,5-4,5 miliarde lei a bugetului de stat”, a conchis expertul.

Amintim că, în acest an, Moldova are aprobat un deficit bugetar de 19,4 miliarde lei, iar în primele 3 luni ale anului au fost atrase doar 6% din suma necesară. Lipsa resurselor financiare impune guvernul să amâne proiectele investiționale, prioritate fiind cheltuielile de ordin sociale în special plata pensiilor și salariilor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE