După două încercări eșuate de alegere a președintelui țării, Vladimir Voronin a desemnat-o pe Zinaida Greceanâi în funcția de premier al R. Moldova. Ea va conduce Guvernul până şi după alegerile parlamentare anticipate. Se estimează că acestea se vor desfăşura la finele verii curente. Până atunci însă, la 10 iunie, conform hotărârii luate de către preşedintele în exerciţiu şi spicherul Vladimir Voronin, Zinaida Greceanîi urmează să prezinte noul cabinet de miniștri.
Despre desemnarea Zinaidei Greceanîi în funcția de prim-ministru al țării, liderii fracțiunilor de opoziție susțin că nu a fost o noutate și că se așteptau la această hotărîre.
”Nimic nou sub soare. Acest fapt era previzibil. Este și o logică în această decizie. Trebuie doar să urmărim interesele comuniștilor”, a declarat liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat. Despre data alegerilor, Filat susține că luna septembrie ar fi cea mai potrivită ”pentru ca să fie evitat riscul neparticipării la vot”, a mai spus acesta.
Președintele Alianței ”Moldova Noastră”, Serafim Urechean susține că după cele întâmplate astăzi nici o organizație internațională nu va dori să aibă relații cu o guvernare care duce țara la faliment. ”Se pare că Partidul Comuniștilor se confruntă cu o deficiență de cadre. Zinaida Greceanîi i-a salvat pe comuniști întotdeauna. Ba primar general, ba președinte de țară, ba prim-ministru, ba iar prim-ministru”, a mai declarat Urechean.
Și pentru liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, alegerea Zinaidei Greceanîi a fost ceva firesc. ”Eu am știut că așa va fi. Nu face să schimbi prim-ministrul pentru două luni, este cam complicat”, a spus Ghimpu. Despre data alegerilor acesta susține că ”având în vedere cât de multe s-au schimbat astăzi și cât de repede, cred că alegerile vor avea loc în iulie”, a declarat liberalul Mihai Ghimpu.
Despre viitoarele alegeri parlamentare, Vladimir Voronin se arată optimist și crede că Partidul Comuniştilor va obține 80% din mandate. ” Cred că cetățenii R. Moldova în sfârșit au să conștientizeze pentru cine să voteze, pe cine să susțină și de ce fel de parlament are nevoie țara”, a mai spus Voronin.
Partidul Comuniştilor (PCRM) nu a reuşit să obţină votul necesar care să-i asigure majoritatea. Opoziţia a refuzat şi de această dată să colaboreze cu PCRM. Procedura de vot s-a desfăşurat fără incidente, iar Zinaida Greceanîi a fost votată în unanimitate de cei 60 deputaţi comunişti. Cel de-al doilea candidat al PCRM, Andrei Neguţă nu a obţinut nici un vot. Drept urmare, vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. Data alegerilor încă nu a fost stabilită.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE