LIVE TEXT: 19:00 La secțiile de votare din autonomie au venit 47.417 alegători, ceea ce reprezintă 48,6% din numărul total de alegători incluși în listele electorale.

Dintre aceștia, 42 mii 389 de alegători au votat pe listele principale, 5028 pe listele suplimentare.

Cea mai activă localitate în acest moment este satul Kotovskoye, unde 67,3% dintre cetățeni și-au exprimat voința pentru unul dintre candidați. Cea mai pasivă aşezare este satul Kongaz, unde au votat doar 43,7%.

Plângeri la organul electoral al autonomiei, potrivit președintelui său Yana Kovalenko, nu au fost primite, transmite portalul de știri Gagauzinfo.MD.

La alegeri candidează opt candidați. Secțiile de vot activează până la ora 21:00.

LIVE TEXT 12:30 Rata de participare a crescut la 24,6 la sută. Au votat deja 23332 de alegători. La Comrat rata de participare este de 21,8 la sută.

10:00 // Prezența la urnele de votare până la ora 9:45 este de 6 la sută. În total, au votat 5546 de alegători. Cea mai înaltă rată de participare este înregistrată în satul Bugeac - 11%, iar cea mai scăzută în Copceac - 3,9%.

Pentru ca alegerile pentru funcția de bașcan să fie considerate valabile, la urne trebuie să se prezinte nu mai puțin de 50% din alegătorii înscriși pe liste. Este vorba despre circa 47 de mii de cetățeni din Găgăuzia, din cei peste 92 de mii înscriși pe listele electorale.

Cei opt candidați înscriși în cursă sunt: Nicolai Dudoglo, Grigorii Uzun, Mihail Formuzal, Victor Petrov, Dmitrii Croitor, Serghei Cernev, Evghenia Guțul și Serghei Cimpoieș.

LIVE TEXT: 10:00 Până la ora 09.45, prezența la vot la alegerile din Bashkanul autonomiei era de 6% dintre alegători.

A fost anunțată și prezența la vot la alegerile a doi deputați ai GSN. Astfel, 7,9% dintre alegători au venit deja să voteze la Vulcănești, iar 10% la Chok-Maidan.

Au votat în total 5.546 de persoane, dintre care 5.015 au votat pe listele principale și 531 pe listele suplimentare.

Cea mai activă circumscripție este satul Budzhak (prezența la vot 11%), cea mai pasivă este satul Kopchak (3,9%), potrivit portalului de știri Gagauzinfo.MD.

În total, în Găgăuzia sunt înregistrați 92519 alegători. Nu există încă plângeri cu privire la procesul de vot.

LIVE TEXT 8:30  Potrivit șefului organului electoral, Yana Kovalenko, de la ora 07:00, conform informațiilor primite de la birourile electorale ale secției de votare, în autonomie erau înregistrați 92.519 alegători.

În Găgăuzia, între orele 07.00 și 21.00, funcționează Agenția Servicii Publice, unde le vor putea face și vota persoanele care au pașapoarte expirate sau nu le au deloc. Instanțele și Curtea de Apel Comrat funcționează.

Pentru ca alegerile să aibă loc, cel puțin jumătate dintre alegătorii incluși în listele electorale trebuie să vină să voteze pentru bașkan, iar cel puțin o treime dintre alegătorii înscriși în circumscripțiile lor la alegerile deputaților.

Yana Kovalenko a subliniat că toate birourile electorale ale secțiilor de votare au fost deschise la timp, fără incidente. Până în prezent, nu au fost înregistrate încălcări.

Astăzi locuitorii autonomiei găgăuze sunt așteptați la vot pentru a-și alege bașcanul dar și deputații din circumscripțiile electorale din Vulcănești și Cioc-Maidan.

Anterior, au fost repartizate buletinele de vot pentru scrutinul de duminică, tipărite în trei limbi: română, rusă și găgăuză, și amenajate cele 65 de secții de votare.

„Tipografia Centrală a tipărit 93451 de buletine de vot pentru alegerea bașcanului și alte 5314 pentru alegerea deputaților din circumscripții.

Secțiile de votare au fost deschise la ora 7 dimineața și se vor închide la 9 seara. Pentru ca alegerile pentru funcția de bașcan să fie considerate valabile, la urne trebuie să se prezinte nu mai puțin de 50% din alegători. În autonomia găgăuză sunt înregistrați peste 92 de mii de cetățeni cu drept de vot. La alegerile de duminică sunt acreditați 70 de observatori internaționali. În lupta pentru funcția de bașcan al Autonomiei s-au înscris opt candidați, iar câștigătorul va obține un mandat de patru ani. Este vorba de: Nicolae Dudoglo, Grigori Uzun, Mihail Formuzal, Victor Petrov, Dmitrii Croitor, Serghei Cernev, Evghenia Guțul și Seghei Cimpoieș.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE