Partidul Mișcarea Alternativa Națională cere guvernării să prezinte un raport despre gestionarea celor 1,2 miliarde de euro oferite de Uniunea Europeană și să facă publice informațiile privind achizițiile de gaze și energie electrică. În acest sens, formațiunea a lansat trei petiții care vor putea fi semnate de moldovenii din țară și din străinătate.

Mai exact, este vorba despre petiția pentru transparența în gestionarea fondurilor europene acordate Moldovei, cea pentru transparența în gestionarea tarifelor pentru gaz și petiția privind situația din domeniul energetic.

„Toată informația este ascunsă, segmentat publicată, se ascund contracte, achiziții, negocieri, care nu sunt în folosul cetățenilor. Cerem transparență în aceste procese. Cu mare regret, gestionarea frauduloasă a acestor contracte și a surselor de peste hotare este una condamnabilă. Vă amintesc, avem 1,2 de miliarde de euro venite din UE, sumă confirmată de președintele Consiliului European, Charles Michel, dar nici până azi nu vedem cum sunt cheltuite aceste fonduri. Din informațiile deținute, 80% este credit și 20% – grant, dar nu putem afirma, nici infirma, deoarece nu avem informație publică. Suma este echivalentul a 20 miliarde de lei sau patru bugete de Chișinău. Un mandat întreg de primar. Nimeni nu știe absolut despre cum sunt cheltuiți acești bani. Unde este acel miliard de euro. Am transmis și din partea Primăriei solicitări, deoarece Chișinău, cu 40% din populație, nu a primit niciun ban. Unde sunt acești bani, dragi guvernanți? Toate forțele politice trebuie să ceară un raport exhaustiv. Sunt banii generațiilor viitoare nu sunt bani care vin, într-o formulă sau alta, să acopere incompetența celor de la guvernare”, a declarat președintele MAN, Ion Ceban.

Astfel, MAN cere Guvernului să prezinte public un raport financiar privind cheltuirea fondurilor europene, în care să fie evidențiate fiecare proiect și beneficiile pentru comunitate.

„Cerem claritate în ceea ce ține statutul mijloacelor financiare acordate Guvernului. Cetățenii trebuie să știe ce surse au venit sub formă de credite sau granturi. PAS, cel care a spus că va lupta contra corupției, cel care a pledat pentru transparență maximă, a discreditat în totalitate ideea de transparență atât pentru fondurile bugetare, cât și pentru cele atrase din exterior”, a mai adăugat Ion Ceban.

La capitolul gaze naturale, liderul MAN a declarat că se vorbește despre noi achiziții și un nou credit de 165 de milioane de euro.

„Vrem să cunoaștem cum sunt gestionați acești bani. Unde sunt stocate aceste volume de gaz? În 2022, tot din spațiul public am aflat că Guvernul a luat un credit de 300 de milioane pentru a procura gaz de alternativă. Până la urmă a fost o acrobație pe parte de comerț, iar noi, moldovenii, am plătit cel mai mare tarif pentru gaz din Europa. Vrem să vedem detaliile contracte. Nu poate fi vorba de secrete comerciale când este vorba de ban public. Epopeea continuă, am înțeles că vor să ne prostească și în acest sezon”, a mai declarat președintele MAN.

Ion Ceban așteapăt de la guvernare și o claritate privind procedurile contractuale stabilite cu Centrala de la Cuciurgan în procesul de achiziție a energiei electrice.

„A treia petiție ține de energia electrică. Am văzut sloganuri „țara nu se vinde, țara nu se fură”. Dar în jurul Centralei Cuciurgan este mai mult decât o simplă întrebare. Înainte de rezilierea contractului plăteam 62 de dolari, acum a fost reîncheiat contractul cu aceeași centrală la prețul de 73 de dolari. Unde și în care buzunare se stochează diferența, pentru că nu s-au schimbat condițiile”, a mai adăugat Ion Ceban.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE