Detalii despre compensații. Ministrul Marcel Spătari și deputatul Dan Perciun au organizat o conferință de presă pentru a explica cum sistemul "Ajutor la contor" a atribuit gradele de vulnerabilitate energetică:

Principalele idei:

-În zilele urmatoare pe site-ul compensatii.gov.md la fiecare în cont va apare descifrarea cum s-au făcut calculele

-Aviz pentru neînregistrați. Cei care nu s-au înregistrat în sistem vor primi categorie medie în noiembrie și categorie de risc scăzut în decembrie. Dacă cetățenii nu se vor înregistra nici în decembrie - e posibil ca aceste familii să fie incluse la grupul non-vulnerabil. Încă se analizează.

-Cum se determină veniturile: Sistemul verifică datele indicate de solicitant vs cele din baza de date a statului. Când are de ales - alege venitul mai mare. (...) Sunt cereri care trezesc suspiciuni. Urmează sa le analizam și sa facem ajustari. Sunt cetateni care au venit 0, statul știe că au 0 venit, dar au consum de 10 mii de lei lunar prognozat. Sau, dacă o persoana a indicat ca e singură, dar consuma gaz de 250 de m3/lună, și are venit de 3000 de lei. Apare intrebarea - de unde apar veniturile pentru a plăti facturile?

-Unii vor primi în decembrie compensarea pe 2 luni (noiembrie și decembrie). Furnizorii au început să emită facturi până la primirea informației de la stat cu privire la gradul de vulnerabilitate. Cei care nu vor vedea compensarea în noiembrie - vor primi compensarea pe 2 luni în factura pentru luna decembrie 2022. Banii oricum se păstrează.

Dan Perciun: ”Sistemul e flexibil. E important acum să adunăm cifrele si apoi sa construim modele cu care sa operăm. Având acest masiv de date, le vom modela pentru a face corecții pe decembrie. Și noi ne dorim sa fie un sistem echitabil, așa cum își doresc toți”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE