Consiliul Superior al Procurorilor începe examinarea dosarelor candidaților la funcția de procuror general al Republicii Moldova. Candidații care vor promova evaluarea CSP, vor fi propuși comisiei Vetting. Din cei șase candidați, trei dintre ei sunt procurori de carieră și alți trei juriști din afara sistemului.
Este vorba despre Octavian Iachimovschi, care deține funcția de adjunct interimar al Procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție. Al doilea candidat înscris în concurs este Ion Munteanu, care din octombrie 2022 deține funcția de Procuror General Interimar. Cel de-al treilea pretendent la fotoliul de procuror general este actualul adjunct al procurorului general interimar, Igor Demciucin.
La concurs sunt înscriși și doi avocați. Serghei Perju și-a început cariera de avocat în România, în 2005, iar din 2017 profesează în Republica Moldova. Acesta a mai candidat la funcția de procuror general în 2019.
Un alt pretendent din afara sistemului înscris este avocatul Ilie Rotaru. Acesta a candidat anterior pentru funcția de președinte, de deputat, de judecător la Curtea Constituțională, de Avocat al Poporului, dar și de procuror general. Totodată, în 2017, Ilie Rotaru a fost condamnat de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la nouă ani de închisoare pentru escrocherie în proporții deosebit de mari.
Al șaselea pretendent la funcția de procuror general, este juristul Andrei Coca, a candidat în 2019 la funcția de judecător al Curții Constituționale, la concursurile organizate de Parlament și de Consiliul Superior al Magistraturii, dar a fost respins de ambele instituții.
În ședința precedentă CSP a amânat examinarea dosarelor pe motiv că lipseau avizele unor autorități responsabile de verificarea candidaților sub aspectul potențialelor riscuri care ar putea exista la adresa securității publice. După examinarea dosarelor, CSP urmează să întocmească lista persoanelor care corespund criteriilor de ilegibilitate. Lista se va publica pe pagina web a CSP, după care urmează etapa interviului. Candidații vor fi evaluați după diferite criterii: compentență, experiență profesională, abilități de management.
Președintele CSP, Dumitru Obadă menționa anterior că unul dintre motivele de ce procurorii nu candidează la această funcție este procedura de Vetting, care creează o stare de incertitudine în sistem.
„ Efectele Vetting-ului sunt drastice din perspectiva nepromovării, dacă nu promovezi nu ai indemnizație la eliberare, nu ai pensie specială și nu te poți angaja șapte ani în serviciul public. Odată ce consiliul determină cine este câștigătorul concursului, transmite materialele comisiei Vetting pentru verificarea integrității etice și financiare”, manționa Obadă
Selectarea candidaților pentru șefia procuraturii generale se desfășoară prin metoda punctajului acumulat de pretendenți. Recent, Parlamentul a făcut o tentativă de a modifica legea procurarturii pentru a schimba modalitatea de confirmare a procurorului general prin metoda votului majoritar în CSP, însă proiectul a fost retras de pe agenda legislativului.