România este avocatul Rep. Moldova în toate instituțiile europene făcând posibilă avansarea pe calea integrării europene în pofida provocărilor generate de războiul din Ucraina și războiului hibrid agresiv dus de Federația Rusă, a declarat premierul Dorin Recean, la conferința comună cu omologul său de la București, Nicolae Ciucă. Cei doi oficiali au făcut referire la proiectele comune pe care România le sprijină în vederea dezvoltării Rep. Moldova - privind interconectarea energetică, poduri și proiectele de infrastructură, în domeniul educației, investiții și consolidarea rezilienței în domeniul securității. Toate aceste proiecte urmăresc facilitarea procesului de aderare a Moldovei în spațiul european, a subliniat premierul român Nicolae Ciucă.

La rândul său, premierul de la Chișinău Dorin Recean apreciat faptul că Rep. Moldova capătă un grad tot mai mare de libertate cu sprijinul României.

Răspunzând jurnaliștilor,  premierul de la Chișinău, Dorin Recean a spus că în prezent Rep. Moldova este supusă unui război hibrid fără precedent dar că instituțiile statului reușesc să facă față provocărilor în a asigura pacea si stabilitatea.

„Instituțiile statului sunt capabile să prevină orice tentativă de destabilizare, indiferent cum ea poate să fie concepută, și de asta încurajam societatea și mediul de afaceri să ne concentrăm acum pe dezvoltarea economică, pe dezvoltare socială. Datorită susținerii și ajutorului din partea României, Uniunii Europene și a statelor membre, am reușit să trecem cu bine de iarnă. Reconfirm cetățenilor: nu suntem singuri, suntem parte a unei familii de prieteni pe care putem conta întotdeauna.  România este avocatul nostru în toate instituțiile europene. Astfel, noi putem avansa în parcursul nostru european, în pofida provocărilor de securitate generate de războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Dorin Recean.

Construcția de poduri, noi puncte de trecere a frontierei, investiții în consolidarea sectorului și independenței, proiecte educaționale, burse și programe de studiere a limbii române pentru alolingvi - sunt doar câteva domenii de colaborare și investiție din partea României, menționate de cei doi oficiali.

„Identificăm mai multe oportunități pentru investiții, comerț, dezvoltare de proiecte comune. Sectoarele vizate sunt energia, tehnologiile informaționale, telecomunicațiile, serviciile financiar-bancare, integrarea piețelor de capital, turismul. Schimburile comerciale și sociale vor fi facilitate de extinderea infrastructurii de interconectare. Suntem determinați să dezvoltăm infrastructura podurilor peste Prut, vom îmbunătăți conectivitatea transfrontalieră”, a mai precizat Dorin Recean.

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, aflat în vizită la Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă, a declarat că „avem o agendă bilaterală densă, proiecte pentru un trai mai bun al cetăţenilor noştri şi pentru relaţii mai strânse între cele două maluri ale Prutului”

„Vedem demersuri solide în România, prin sprijin politic la toate nivelurile, vocal, sincer şi activ pentru accelerarea procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Prin asistenţă concretă sub formă de asistenţă financiară nerambursabilă, prin furnizarea de energie electrică, prin alocări de păcură şi alte produse energetice, prin valorificarea gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, prin transfer de experiență şi prin orice alte forme de sprijin, așa cum am convenit astăzi.

Vedem, deopotrivă, aceeaşi deschidere şi abordare sinceră din partea Republicii Moldova faţă de întărirea relaţiilor fireşti, profunde, între Bucureşti şi Chişinău. Măsurile dumneavoastră curajoase care vizează restabilirea adevărului istoric şi ştiinţific, precum şi repararea unor nedreptăţi din perioada sovietică, reconfirmă comunitatea de limbă, istorie şi cultură dintre România şi Republica Moldova, precum şi profunzimea legăturilor noastre spirituale”, a declarat oficialul.

Premierul român a mai spus că, războiul din Ucraina, implicaţiile lui majore asupra Republicii Moldova, precum şi acţiunile tot mai agresive de destabilizare susţinute de Rusia şi de interese locale ostile, toate acestea reclamă o coordonare strânsă şi constantă între țările noastre.

„De aceea, am arătat că România a propus recent la nivel european crearea unui regim de sancțiuni pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova. Continuăm demersurile în această direcție şi vom lucra îndeaproape cu Guvernul de la Chişinău, cu statele membre ale Uniunii Europene şi cu instituţiile europene pentru transpunerea în practică a acestui obiectiv.

Preşedintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, a expus în urmă cu aproape o săptămână, în Parlamentul de la Chişinău, o viziune clară şi ambiţioasă pentru reformarea statului şi aderarea la UE. Republica Moldova a pornit ferm pe calea reformelor şi a integrării europene cu scopul de a oferi un trai bun cetăţenilor săi. Aveți, domnule prim-ministru, un obiectiv clar pe termen scurt, cel al îndeplinirii recomandărilor Comisiei Europene şi al începerii negocierilor de aderare”, a adăugat șeful Guvernului de la București.

Totodată, Nicolae-Ionel Ciucă a spus că România va acorda Republicii Moldova tot sprijinul și experiența pe calea aderării la UE.

Așa cum am discutat, vom acorda întreg sprijinul nostru și vom folosi toată experiența noastră pentru a v-o împărtăși și dumneavoastră.

„Nu există altă opţiune care să poată oferi cetăţenilor Republicii Moldova acces la libertate, stabilitate, prosperitate, la un trai în demnitate, decât integrarea în Uniunea Europeană”, a subliniat el.

Premierul român a remarcat că, Republica Moldova se bucură de un capital de simpatie fără precedent la nivel european şi internaţional.

„Acesta trebuie să fie în continuare fructificat pentru a construi o Republică Moldova mai sigură, mai prosperă şi europeană. Trebuie, de asemenea, valorificat pentru a transforma Republica Moldova într-un stat furnizor de stabilitate în regiune, în interesul cetăţenilor săi şi deopotrivă al Uniunii Europene”, a concluzionat Ciucă.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat  că circulația pe podul Leova-Bumbăta va fi lansată în luna mai a anului curent.

Potrivit premierului, schimburile comerciale și sociale cu România vor fi facilitate de extinderea infrastructurii de interconectare. Respectiv, guvernarea este determinată să dezvolte infrastructura podurilor peste Prut.

„Vom îmbunătăți conectivitatea transfrontalieră. Primul jalon concret – în luna mai lansăm circulația pe podul de pontoane Leova-Bumbăta”, a afirmat acesta.

Premierul a mai spus că urmează și modernizarea a trei poduri existente:

# „Sculeni – Sculeni”;

# „Cahul – Oancea”;

# „Leușeni – Albița”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE