Austria și Slovenia susțin extinderea Uniunii Europene. Liderii celor două state au declarat astăzi, într-o conferință de presă pe care au susținut-o alături de Maia Sandu la Chișinău, că sunt solidari cu Moldova și o vor sprijini pe calea sa de integrare europeană.

Președintele Maia Sandu a subliniat că vizita celor doi oficiali europeni reprezintă un puternic semnal de sprijin, care arată inclusiv că suntem bineveniți în UE.

„Vizite precum cea de astăzi arată că nu suntem singuri, că avem parteneri de nădejde. Cu ajutorul lor ne protejăm democrația și ne dezvoltăm economia, construim drumuri, căi ferate, poduri și căi electrice care ne conectează cu UE. Investim în securitatea noastră energetică, dezvoltăm comerțul astfel ca tot mai multe produse moldovenești de calitate să ajungă pe piețele europene”, a declarat Maia Sandu.

Șeful statului a mulțumit celor doi președinți din Slovenia și Austria, pentru că au fost alături de Republica Moldova când s-a confruntat cu criza refuziaților și cea economică.

Președintele Austriei și-a exprimat solidaritatea față de țara noastră și a spus că viitorul Moldovei este în UE.

„Ne aflăm aici pentru a arăta Moldovei, mai presusus de toate, solidaritate, într-o situație geopolitică complicată. Moldova se confruntă cu probleme dificile din cauza războiului. Țara este expusă unor încercări masive de destabilizare din partea Rusiei. Suntem solidari cu autoritățile din RM care vor să spargă vechile structuri și care vor să-și apropie țara de UE… Un respect deosebit pentru gestionarea situației cu refugiații din Ucraina. Între Austria și Moldova există relații excelente... Austria este în top 10 investitori în Republica Moldova. Austria sprijină pe deplin eforturile depuse de Moldova pentru a deveni țară UE. Viitorul Moldovei este într-o Europă mai mare. Mulțumesc pentru prietenia pe care Moldova a manifestat-o față de Austria și Slovenia”, a declarat președintele austriac.

La rândul său, președintele Sloveniei a spus că se află la Chișinău ca să susțină Moldova în calea ei europeană. „Austria și Slovenia susțin extinderea UE. Cred sincer că locul Moldovei este în UE”, a menționat Nataša Pirc Musar.

Totodată, Nataša Pirc Musar a dat asigurări că Slovenia și Austria va ajuta Republica Moldova pe calea sa de integrare europeană.

Cei doi șefi de stat care ne vizitează țara vor avea ulterior discuții cu președintele Parlamentului, Igor Grosu și cu prim-ministrul Dorin Recean.

În ziua de vineri, președintele Maia Sandu și omologul său din Austria vor participa la un forum de afaceri moldo-austriac, organizat de Camerele de comerț și industrie din ambele țări. În aceeași zi, cei trei președinți se vor întâlni cu studenții Universității de Stat din Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE