Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu a oferit detalii despre Summitul Comunității Politice Europene (CPE) care urmează să aibă loc la Bulboaca. Potrivit ministrului, jumătate din delegațiile invitate vor ajunge în Republica Moldova mâine, 31 mai, iar cealaltă jumătate va veni în prima jumătate a zilei de joi 1 iunie. Summitul propriu-zis va începe la ora 10:30 și se va finaliza aproximativ în jurul orei 19.

CPE reunește 27 de stat membre ale UE și 20 de state dinafara UE, unele dintre acestea sunt pe parcursul de aderare.

„Agenda Summitului va include mai multe componente, va începe cu o sesiune plenară în care lideri vor avea ocazia să exprime poziția statelor lor pe anumite domenii de interes, ulterior liderii se vor separa în grupuri de lucru unde vor discuta mai multe subiecte, ce țin de pacea și securitatea pe continentul european, energia și tranziția climatică și modalitățile de a facilita și a integra mai bine continentul european prin intermediul unor proiecte de conectivitate. Ulterior în cadrul Summitului vor fi create și vor fi oferite mai multe spații atât de timp cânt și fizice pentru întâlniri și întrevederi bilaterale. Și tot în jurul acestui Summit vor avea loc mai multe acțiuni și anunțuri legate nemijlocit de Republica Moldova”, a spus Nicu Popescu.

Până la ziua de astăzi, 30 mai, Republica Moldova a primit 48 de confirmări de la delegațiile care vor participa la Summit, În total au fost trimise 50 de invitații.

„Delegațiile vor veni pe parcursul a două zile, aproximativ jumătate vor veni pe parcursul zilei de 31 mai și cealaltă jumătate va ajunge în R. Moldova în prima jumătate a zilei de 1 iunie”, a menționat ministrul.

Nicu Popescu a mai precizat că Summitul propriu-zis va începe la ora 10:30 și se va încheia aproximativ la ora 19:00.

Ministrul a declarat că a fost înregistrat un număr record de cereri de acreditare pentru jurnaliști.

„Inițial au fost depuse 775 de cereri de acreditare, au fost acreditați 656 de jurnaliști, ne-am fi dorit să îi acredităm pe toși, dar din păcate am avut anumite restricții de spațiu. Din R. Moldova avem acreditați 177 de jurnaliști. Pentru transmisiunea live a evenimentului sunt antrenate 22 de persoane, din țară și din străinătate”, a adăugat Popescu.

Următorul Summit al CPE urmează să aibă loc până la sfârșitul anului 2023, în Spania.

Menționăm că în R. Moldova urmează să aibă loc cea dea două ediție a întrunirii.

Summitul inaugural al CPE a fost găzduit de Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene, iar la eveniment au fost prezenți 44 de șefi de state și de guverne - liderii celor 27 de țări membre ale Uniunii Europene, dar și ai altor 17 state.

CPE reprezintă o platformă de dialog politic și cooperare dintre țările UE și cele din afara spațiului comunitar.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE