Ministrul de Externe Nicu Popescu susține o conferință de presă după decizia Consilșiului UE privind deschidere negocierilor cu Ucraina și RM. Ministrul Popescu va oficializa la Bruxelles decizia de începere a negocierilor pentru aderarea RM la UE.

Uniunea Europeană și Republica Moldova încep un proces de aderare care va fi unul amplu, complex, de durată. Autoritățile își propun să treacă la următoarea etapă, iar asta ar însemna instituirea unui cadru de discuții din perspectiva viitoarei comisii interguvernamentale de negociere UE-RM. Procesul ar trebui să se întâmple în prima jumătate a anului 2024, fie, deja, după alegerile europarlamentare cu o nouă componență a Comisiei Europene.

„Lansăm un proces de pregătire și structurare pentru a avea un calendar ambițios de progres pe capitole privind parcursul spre UE. Nu va fi un proces rapid, avem foarte mult de lucru. Primul capitol va cel legat de justiție, urmează, de asemenea, să ne clarificăm cu partenerii europeni care sunt celelalte capitole în cadrul Directoratului general pentru extindere. De acum încolo, fiecare țară va avea propriul ritm de accelerare, va deschide capitole în dependență de rezultatele obținute. Vom avea un screening al legislației pe domenii sectoriale. Pregătim și echipa de negociatori”, a punctat Nicu Popescu

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE