Un grup de persoane implicat în finanțarea ilegală a partidelor politice afiliate lui Ilan Șor, dar și în spălarea de bani săvârșită în proporții deosebit de mari a ajuns în atenția ofițerilor Inspectoratului Național de Investigații (INI) și procurorilor anticorupție, în urma percheziții efectuate în ultimele zile, inclusiv în această dimineață.

Poliția a stabilit că membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice din republică ar fi remunerați lunar cu sume bănești, care nu sunt reflectate în evidența contabilă a formațiunilor.

De data aceasta, organele de drept au reușit să pătrundă într-un apartament conspirativ din capitală, unde erau depozitați banii pentru finanțarea formațiunilor politice afiliate fugarului Șor. Banii erau transmiși destinatarilor cu respectarea unor măsuri sporite de precauție.

„Astfel, pe 1 martie au fost reținute în flagrant delict două persoane, care aveau rolurile de casier și curier. Asupra lor, în momentul reținerii, au fost depistați peste 600 000 de lei. Ulterior, în cadrul perchezițiilor efectuate la domiciliile figuranților, dar și în apartamentele conspirative destinate pentru depozitarea și repartizarea banilor în plicuri, au fost ridicate mijloace bănești în diferită valută, inclusiv lei, în sumă de 5 350 000 de lei. Pentru desfășurarea activității criminale, figuranții aveau câteva apartamente conspirative în același bloc locativ. Aici, banii erau puși în plicuri și preluați de curieri. Ulterior, banii ajungeau la destinatari”, detaliază Poliția.

Citește și: VIDEO // O nouă tentativă de a DESTABILIZA situația din R. Moldova. Oamenii legii au identificat apartamente CONSPIRATIVE unde gruparea criminală Șor păstra sume enorme de bani și urzea planuri de a provoca HAOS în R. Moldova

Destinatarii erau membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice din republică, care ar fi remunerați lunar din surse tenebre pentru activitățile prestate, inclusiv pentru participarea la mitinguri și acțiuni de protest, cu realizarea sarcinilor puse.

Organele de drept au reușit să rețină doi figuranți, cu rol de casier și curier, foști angajați ai structurilor de forță. Pe numele acestora au fost eliberate mandate de arest pentru 30 de zile. De asemenea, o persoană a fost reținută pentru 72 de ore, fiind bănuită de de finanțarea ilegală a unor partide politice.

Joi, pe 7 martie, au fost efectuate 28 de percheziții la unii reprezentanți ai diferitor formațiuni politice din câteva sectoare și suburbii din mun. Chișinău. Oamenii legii anunță că, în perioada lunilor decembrie 2023 – ianuarie 2024, președinții sectoarelor au primit bani de la curieri, iar ulterior i-au repartizat activiștilor - câte 5 000 de lei de fiecare.

„Este vorba de o sumă totală de 3,5 milioane de lei. Banii au fost repartizați activiștilor pentru participarea la diferite manifestații și proteste organizate în luna septembrie 2023, precum și pentru agitația făcută de către aceștia în campania electorală pentru alegerile locale generale din 2023”, adaugă Poliția.

În cadrul perchezițiilor au fost ridicate înscrisuri de ciornă care confirmă repartizarea sumelor de bani și telefoane mobile.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE