În ce măsură agenda de politică externă prezentată de premierul Vlad Filat este împărtăşită de toţi membri AIE?
Paul Hodorogea l-a intervievat pe Victor Chirilă, directorul interimar al Asociației pentru Politică Externă.
Victor Chirilă: „Avem pe de o parte PLDM care se pronunță pentru o relație apropiată cu NATO. Nu exclude o eventuală aderare la NATO. Înțelege că acest lucru deocamdată nu este posibil. Trebuie informată populația și apoi probabil se va organiza un referendum. PLDM în același timp înțelege că CSI nu este organizație cu un viitor clar şi benefic în ţara noastră”.
Victor Chirilă mai spune că PLDM nu pedalează pe ideea ieșirii imediate din CSI, ci mai degrabă se pronunță pentru aprofundarea relațiilor cu UE. PL se pronunță pentru aderarea la NATO și pentru ieșirea din CSI. Dar PL este parte a AIE, s-au luat niște angajamente, s-au fixat niște principii. Și aceste angajamente vizează o relație pragmatică și previzibilă cu CSI şi Rusia.
AMN înțelege că CSI este o organizație sortita eșecului. În același timp, o relație mai strânsă cu NATO este inevitabilă. Din rațiuni pragmatice ce țin de soluționarea problemei transnistrene, acest partid este legat de angajamente legate de ele.
PD întotdeauna a avut o poziție moderată vizaviz de CSI. Politicienii realiști înțeleg că CSI e un geamantan greu de dus, este o organizație ineficientă.
Europa Libera: Atâta timp cât Republica Moldova nu are un acord juridic cu UE care i-ar deschide perspectiva de integrare europeană este prematur să renunțe la parteneriatul cu CSI, menționează preşedintele APE.
Victor Chirilă: Vedem că toate partidele au anumite diferențe în abordarea relației noastre cu NATO sau CSI, dar în același timp ele au reușit să găsească o anumită linie mediană în comportamentul lor cu Rusia, CSI, NATO și UE.
Expertul subliniază că atâta timp cât există interesul menţinerii acestei alianţe, se vor păstra și aceste concesii pe care le-au făcut partidele când au ales să meargă împreună la guvernare.