Astăzi și mâine, 8 și 9 octombrie, Chişinăul găzduiește summitul Comunităţii Statelor Independente (CSI). În cadrul reuniunii țărilor din cadrul CSI vor participa 6 președinți din cei 11 ai organizației, printre care preşedintele Federației Ruse, Dmitri Medvedev.
Patru dintre președinții de stat  din Kazahstan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan au anunțat că nu vor fi prezenți la reuniune, însă, vor fi reprezentaţi de premierii sau adjuncţii acestora. Gazdele reuniunii de vârf a summit-ului sunt liderii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE).
Astăzi are loc reuniunea Consiliului miniștrilor de externe din CSI, care se va desfășura la Palatul Republicii începând cu ora 13.15, care va preceda întâlnirea șefilor de stat din cadrul organizației, prevăzută pentru mâine.
Agenda summit-ului cuprinde 20 de teme de discuţii, printre care o reacţie comună faţă de criza financiară mondială, o integrare mai profundă în domeniul umanitar şi al securităţii, etc.
De asemenea, Ambasada Statelor Unite a anunţat că va găzdui în aceasta după amiaza o întâlnire între preşedinţii Armeniei şi Azerbaidjanului, care vor participa la summit-ul CSI. Pe agenda întâlnirii dintre Serge Sarkisian şi Ilham Aliev se va afla problema conflictului îngheţat din Nagorno-Karabah.
Reuniunea precedentă a Consiliului șefilor statelor membre ale CSI s-a desfășurat la 10 octombrie la Bișkek, capitala Kîrgzstan. CSI reunește statele Azerbaijan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgzstan, R. Moldova, Rusia, Tadjikcistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Ucraina.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE