Liderul Mişcării Acţiunea Europeană, Veaceslav Untilă îl acuză pe Marian Lupu de egoism politic şi consideră că acesta trebuie să ceară scuze grupului Ilaşcu în mod public. Declaraţia a fost lansată în cadrul unei conferinţe de presă, marţi, 10 august.

„Recenta declaraţie a lui Marian Lupu referitor la decorarea grupului Ilaşcu, foşti deţinuţi politici ai regimului separatist de la Tiraspol, este o sfidare a sentimentelor patriotice ale cetăţenilor R. Moldova. În calitate de participant al conflictului de pe Nistru, calific această manifestare a lui Lupu drept egoism politic, care urmăreşte interese strict politice. Cerem ca Liderul PDM să-şi ceară scuze în mod public pentru afirmaţiile pe care le-a făcut”, se arată în declaraţia liderului MAE.
De asemenea, MAE consideră că dacă comuniştii vor reveni la putere, vinovat  va fi cel care duce Alianţa la destrămare.  „AIE este marea speranţă a alegătorilor, şi dacă aceasta se va destrăma cineva o să fie responsabil”, a declarat Untilă, care însă, nu a precizat cine din membrii alianţei va fi vinovat de posibilul eşec al acesteia la alegeri.
Totodată, Untilă inisistă ca Alianţa să meargă la alegerile prezidenţiale cu un candidat comun, care să fie ales pe cale democratică după un vot secret în cadrul Alianţei. „În cazul în care partidele membre AIE vor merge la prezidenţiale cu candidaţi proprii, aceştia ar trebui să aibă o înţelegere de neatac, pentru că competiţia dintre candidaţii membrilor alianţei ar putea genera într-un conflict.”
Untilă a mai spus că la următoarea şedinţă a Alianţei,  MAE va veni cu propuneri despre cum trebuie să fie un preşedinte al R. Moldova. Este vorba de modificarea anumitor articole din legislaţie, pentru a se evita experienţele anterioare.
Menţionăm că, la 5 august, curent, în cadrul unui interviu pentru presa rusă, rugat să comenteze decorarea grupului Ilașcu, Marian Lupu a afirmat că ”nu este indicat ca cei, care au comis crime, să fie ridicați în rangul de eroi”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE