Dumitru Alaiba a precizat că, față de legea care prevede interzicerea utilizării și comercializării pungilor de plastic, adoptată de Parlament în anul 2017, diferența constă în faptul că sunt prevăzute sancțiunile contravenționale pentru cei care o încalcă. „În legea adoptată în anul 2017, partea cu penalizările a dispărut din proiect. Deși amenzile au existat în votul din prima lectură, în votul din a doua lectură modificările la Codul Contravențional au dispărut pur și simplu”, a declarat deputatul.
 
Referitor la avizul Guvernului dat legii pe 1 august, conform cărora amenzile vor intra în vigoare treptat, Dumitru Alaiba a precizat că încă nu e stabilit dacă deputații vor accepta sau nu propunerea Ministerului Economiei.
 
De asemenea, deputatul a declarat că termenul „utilizare de către persoanele fizice” din proiectul de lege se referă la „utilizarea în scop comercial sau de producție a acestora și nu la folosirea pungilor de plastic de către cetățeni”.
 
Proiectul de lege prevede că persoanele fizice vor fi amendate cu sume de până la 4500 de lei pentru utilizarea și vânzarea pungilor și veselei din plastic, în timp ce persoanele juridice vor fi amendate cu până la 12000 de lei. Utilizarea și comercializarea veselei din plastic va fi sancționată din 1 ianuarie 2021.
 
 
 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE