Construcția blocului de la Otaci, în care o scară s-a prăbușit aseară în întregime, toate nouă etaje, a început în anii ’80 și s-a finalizat după 1990. Potrivit constatărilor preliminare, la edificarea construcției au fost admise încălcări, dar nu se poate spune cu exactitate dacă acestea au dus la prăbușirea imobilului. Se cunoaște că în urma ploilor torențiale din ultima perioadă subsolul blocului a fost inundat.

Contactat de IPN, Piotr Grosu, specialist în construcții din cadrul Primăriei Otaci, a declarat că oamenii au semnalat, încă acum câteva zile, fisuri în pereții casei. Specialiștii au efectuat verificări și le-au recomandat să părăsească imobilul. Ieri, după efectuarea verificărilor suplimentare, administrația orașului a dispus evacuarea forțată a locatarilor. Sinistrații au plecat, în mare parte, pe la rude. Câteva persoane au fost cazate temporar în școala din localitate, unde li se asigură alimentație, apă și alte produse necesare.

Potrivit lui Piotr Grosu, la fața locului sunt așteptați experți din raion și de la Chișinău, care se vor expune privind cauzele prăbușiri.

Blocul nu va fi supus reconstrucției, urmând a fi demolat.

Nouă etaje s-au prăbușit aseară, în jurul orei 21.20.  Până să se întâmple acest lucru, 46 de oameni, inclusiv 11 copii, au fost evacuați din blocul avariat. Angajații Inspectoratului de Poliție au încercuit zona de risc pentru a securiza cetățenii.

 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE