La Chișinău este lansată azi prima sesiunea din cadrul screeningului bilateral dintre R. Moldova și UE, o analiză privind alinierea legilor naționale la cele ale Uniunii Europene. Etapa va dura aproximativ 18 luni și urmează să înceapă cu analiza capitolului „achiziții publice” din cadrul negocierilor.

Sesiunea, la care participă o delegație a Comisiei Europene, se desfășoară miercuri și joi, fiind pentru prima dată când această etapă se desfășoară în statul candidat pentru aderare și nu la Bruxelles.

Pe lângă achiziții publice, până la sfârșitul acestui an, urmează să fie încheiate reuniunile de screening pe capitolele Justiție, Control financiar, Sistem judiciar, criteriul economic și reforma administrației publice.

Prima etapă a screeningului, care a fost una explicativă, s-a desfășurat în perioada februarie – mai. După reuniunile bilaterale din cadrul fiecărui grup de capitole, Comisia Europeană elaborează un raport de screening pentru fiecare set de capitole, așa-numitele clustere sau grupuri tematice. Documentul va evalua gradul de pregătire a R. Moldova, va informa despre pașii următori în procesul de screening bilateral și va veni cu recomandări specifice pentru deschiderea negocierilor pe fiecare grup tematic.

În contextul lansării noii sesiuni de screening, la Chișinău se află și comisarul UE pentru Extindere, Oliver Varhelyi.

Amintim, Conferința interguvernamentală pentru începerea negocierilor între Uniunea Europeană și Republica Moldova a avut loc în 25 iunie, la Luxemburg.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE