Republica Moldova și Statele Unite ale Americii au convenit asupra Acordul de vânzare a terenului Stadionului Republican care urmează a fi semnat pe parcursul lunii iulie. Hotărârea a fost aprobată Guvernul de la Chișinău, la ședința din 10 iulie curent.

Potrivit Guvernului, scopul încheierii tratatului este construirea unei noi Ambasade a SUA în Republica Moldova, ce ar include oficii, spații rezidențiale, depozit, spații de recreere, și pentru orice alt scop destinat sprijinirii activităților diplomatice și consulare ale Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

Părțile vor coopera cu bună-credință în vederea facilitării dobândirii de către Partea Americană a dreptului de proprietate asupra terenului.

În acest scop, Partea Moldovenească va folosi toate măsurile și mijloacele necesare, în conformitate cu dreptul internațional și legislația internă Republicii Moldova, pentru a asigura, nu mai târziu de sfârșitul termenului inițial de un an al Opțiunii, a dreptului Părții Americane de a procura terenul cu suprafața totală de 5,1814 ha, numărul cadastral 0100208.277 pentru construirea unei noi Ambasade a Statelor Unite ale Americii.

Potrivit Executivului, anumite spații ale fostului Stadion Republican vor fi accesibile publicului. În anumite zone ar urma să fie amenajată zonă verde, unde ar putea fi organizate evenimente culturale.

Totodată, Părțile vor conveni asupra unui nume pentru spațiul Parcului care va reprezenta valorile reciproce de colaborare și relația amicală dintre aceste țări, un ideal sau un scop comun sau un alt nume potrivit asupra căruia părțile vor conveni.

Partea Americană își păstrează dreptul de a folosi o parte din spațiul parcului pentru expunerea de artă, organizarea de evenimente culturale, inclusiv amplasarea unei statui/monument sau activități similare.

În martie 2024, se estima că prețul de vânzare a terenului va fi de circa 15 milioane de euro, banii urmând să fie folosiți în mai multe proiecte naționale, cum ar fi reparația școlilor sportive din țară sau crearea Centrului de Cultură și Artă contemporană.

De menționat este faptul că textul acordului, inclusiv suma finală a tranzacției, înălțimea construcției și banii care vor fi asigurați de partea americană pentru răscumpărarea clădirilor de la proprietarii privați, sunt aspecte nepublicate de Guvern, la moment.

Potrivit unui comunicat al Executivului, datele finale vor fi făcute publice după ce echipa de negociatori va încheia toate procesele.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE