politik.mdImplicarea Europei în depăşirea crizei politice din Republica Moldova care durează mai mult de un an, a dat rezultate, scrie Kommersant, în ediția, on line de vineri, 4 iunie.
După întrevederea cu Thorbjørn Jagland, Secretarul General al Consiliului Europei, liderii Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) au anunţat formula ieşirii din impasul politic. La începutul lunii septembrie în Moldova va fi organizat un referendum pentru modificarea articolului 78 din Constituţie, iar două luni mai târziu - alegerile parlamentare şi prezidenţiale.
Potrivit publicaţiei ruse, Secretarul General al Consiliului Europei (CoE), a sosit la Chişinău cu un singur scop - de a convinge preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu să dizolve Parlamentul şi să stabilească dată alegerilor parlamentare anticipate.
Acesta a fost principalul subiect al şedinţei comune de joi, 3 iunie, a oficialului european cu liderii coaliţiei de guvernare – AIE, în componenţa căreia fac parte patru partide. Anterior, aminteşte Kommersant, Secretarul General al Consiliului Europei a convenit poziţiei sa cu Partidul Comuniştilor (PCRM), aflat în opoziţie, care a pledează pentru alegeri anticipate nu şi pentru referendum.
Decizia şedinţei comune a AIE cu Thorbjorn Jagland, a fost făcută publică de Mihai Ghimpu, mai scrie Kommersant. Acesta s-a exprimat că în alianţă au fost opinii diferite privind depăşirea crizei politice, dar prin medierea oficialilor europeni, s-a ajuns la un compromis.
"Numeroase sondaje arată că 80% din populaţie sprijină o astfel de propunere [alegerea directă a preşedintelui ţării, n.r]. Nu avem nici o îndoială că poporul ne va sprijini şi vom ieşi odată şi pentru totdeauna din criză constituţională", a declarat Ghimpu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE