Judecătorul Victoria Sanduța cere demisia in corpore a membrilor CSM. Într-o postare pe Facebook, aceasta a îndemnat să citim hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind numirea judecătorului Viorica Puica - judecător la Curtea Constituțională. Sanduța spune că CSM cu mai puțini membri şi cu tot atâtea voturi, câte a obținut ea, 6 la număr, a numit un judecător la Curtea Constituțională, iar ea cu 6 voturi pro este ținută în continuare departe de examinarea cauzelor.

„Acest abuz pe care îl comite CSM în prezent în raport cu mine nu se deosebește cu nimic de interpretarea Curții Constituționale din iunie 2019 care spunea atunci că 3 luni sunt egale cu 90 de zile şi o perioadă de 2 săptămâni am avut 2 Guverne şi 2 Prim-miniştri. Atunci Curtea Constituțională şi-a retras hotărârea prin care a dat o asemenea interpretare şi şi-a dat demisia in corpore (toți judecătorii Curții Constituționale de atunci și-au dat demisia într-o zi). Eu sunt judecător și ar trebui să examinez acum dosare conform legii. Dar printr-un concurs de infracțiuni, mi se îngrădește acest drept. Pentru CSM: Unica ce puteți face este să vă retrageți actul ilegal emis în privința mea, dar asta nu este suficient pentru prejudiciile deja aduse statului sub forma salariului plătit din bugetul public. DEMISIA IN CORPORE SE CERE", a menționat Victoria Sanduța.

Amintim că magistratul Victoria Sanduța a fost respinsă de Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, urmând a fi propusă președintelui țării, Maia Sandu, pentru eliberarea din funcția de judecător. La ședința Consiliului din 1 iulie curent, pe lângă întrebări despre integritate, magistratei i-au fost adresate, în repetate rânduri, mai multe întrebări ce vizează activitatea sa pe Facebook.

Sergiu Caraman, numit astăzi președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, declara, într-o emisiune la TV8, că trebuie sesizată inspecția judiciară în contextul postărilor de pe Facebook ale lui Victoria Sanduța și să le analizeze din perspectiva eticii judiciare.

Sanduța susține că decizia Consiliului Superior al Magistraturii prin care aceasta a fost respinsă pentru numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă "este o soluție ilegală pronunțată de președintele interimar al CSM printr-un exces de putere".

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE