Influențele politice nu au loc în sfera justiției, consideră Asociația Judecătorilor din R. Moldova într-un comunicat de presă lansat ca reacție la declarațiile premierului Dorin Recean, care s-a arătat nemulțumit de decizia CSJ de a anula hotărârile Comisiei Pre-Vetting. Asociația Judecătorilor subliniază importanța consolidării și independenței sistemului judecătoresc, notează deschide.md

„Într-o democrație funcțională, puterea judecătorească trebuie să fie complet independentă și să funcționeze fără niciun fel de interferențe politice sau externe. Aceasta reprezintă o condiție esențială pentru asigurarea unei justiții corecte, imparțiale și echitabile pentru toți cetățenii. În acest context, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova reafirmă angajamentul său ferm față de principiile statului de drept și pentru asigurarea că justiția rămâne liberă de influențele politice. Susținem un proces de reformă judiciară care să consolideze independența instanțelor și să promoveze integritatea profesională a judecătorilor și procurorilor” se menționează în comunicat.

Asociația Judecătorilor mai declară că decizia Curții Supreme de Justiție trebuie să fie analizată în cadrul legii și al procedurilor legale, fără a trage concluzii pripite sau a genera suspiciuni nejustificate.

„Suntem ferm convinși că fiecare caz trebuie tratat individual și că principiul prezumției de nevinovăție trebuie să fie respectat în întregime. În ceea ce privește procesul de ”pre-vetting”/”vetting”, Asociația Judecătorilor din R. Moldova subliniază că acesta trebuie să fie realizat într-un mod transparent, echitabil și respectuos față de drepturile fundamentale ale persoanelor evaluate. O reformă judiciară autentică trebuie să se axeze pe asigurarea integrității și profesionalismului, în timp ce menține independența puterii judecătorești” se mai notează în text.

În încheiere, Asociația Judecătorilor din R. Moldova și-a reafirmat ferm angajamentul față de o justiție puternică și independentă, declarând că este receptivă la un dialog constructiv cu toate părțile interesate, având scopul de a asigura că justiția rămâne un pilon solid al democrației și statului de drept în R. Moldova.

Amintim că, astăzi, premierul Dorin Recean s-a arătat nemulțumit de decizia magistraților Curții Supreme de Justiție care au anulat hotărârile Comisiei Pre-Vetting și au dispus reevaluarea a 21 de candidați la funcția de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor. Potrivit premierului, deciziile CSJ reprezintă o perpetuare a eforturilor de autocurățare a sistemului justiției.

Tot astăzi, Comisia Pre-Vetting informează că a luat act de emiterea deciziilor CSJ.

„Odată ce acestea vor fi recepționate oficial, Comisia va analiza minuțios argumentarea Curții și se va expune asupra acțiunilor sale ulterioare”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE