Joe Biden a semnat miercuri proiectul de lege cu pachetul de ajutor, adoptat de Senat marți seara târziu, în valoare totală de 95 de miliarde de dolari, care include un ajutor de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, 26 de miliarde de dolari pentru Israel și 8 miliarde de dolari pentru Indo-Pacific.

Președintele SUA a spus că este o „zi bună pentru America, o zi bună pentru Ucraina și o zi bună pentru pacea mondială”.

Pachetul de ajutor, a spus Biden, „va face America mai sigură. Va face lumea mai sigură. Și continuă supremația Americii ca lider în lume.”

Semnarea pachetului de ajutor a fost punctul culminant a lunilor de negocieri tensionate în Congres, lobby personal din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și o scindare în partea republicană a Camerei care continuă să amenințe poziția de conducere a președintelui Mike Johnson. Conservatorii s-au opus finanțării suplimentare de către SUA a Kievului și au amenințat că îl vor înlătura pe Johnson din cauza gestionării negocierilor, scrie CNN.

Biden a remarcat că Rusia „este responsabilă pentru o campanie brutală împotriva Ucrainei”.

„Au ucis zeci de mii de ucraineni”, a spus Biden, „au bombardat spitale... grădinițe, silozuri de cereale, au încercat să cufunde Ucraina într-o iarnă rece și întunecată”.

Biden a spus că transporturile de provizii militare către Ucraina vor începe „în următoarele câteva ore” și vor include echipamente de apărare aeriană și muniții pentru sisteme de artilerie și rachete, împreună cu vehicule blindate. Pentagonul a anunțat că un pachet de ajutor de 1 miliard de dolari va merge în Ucraina, la doar câteva clipe după ce Biden a semnat proiectul de lege. Printre capabilitățile incluse în noul pachet se numără muniția pentru sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), rachete de artilerie, rachete de apărare aeriană RIM-7 și AIM-9M, vehicule de luptă pentru infanterie Bradley, rachete antiaeriene Stinger și multe altele. Include, de asemenea, diverse vehicule logistice și tactice, sisteme antiblindare, muniții de antrenament și piese de schimb și muniție pentru arme de calibru mic, inclusiv cartușe de calibru 50 pentru a contracara dronele.

Totodată, în ultimele săptămâni, Statele Unite au furnizat, deja, în secret, Ucrainei rachete ATACMS de mare rază de acțiune, iar săptămâna trecută Ucraina le-a folosit pentru prima dată, relatează Reuters și Associated Press, citând oficiali americani, scrie BBC.

Potrivit unei surse Reuters care a vorbit sub protecția anonimatului, rachetele au fost incluse într-un pachet de asistență militară pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari, aprobat pe 12 martie. Sursa nu a precizat câte rachete au fost trimise.

Rachetele au fost folosite pentru prima dată în zori, pe 17 aprilie — au fost lansate asupra unui aerodrom din Djankoi, în Crimeea ocupată, situat la aproximativ 165 km de linia frontului ucrainean. O sursă AP a raportat că loviturile au fost efectuate și împotriva trupelor rusești din teritoriul ocupat.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE