Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 17 noiembrie curent alegeri locale noi în orașul Căușeni. Decizia a fost luată astăzi în urma sesizării Autorității Naționale de Integritate (ANI) în legătură cu încetarea, înainte de termen, a mandatului de primar în această localitate.

Potrivit CEC, prin actul de constatare, ANI l-a decăzut pe primarul ales în cadrul alegerilor locale generale din 2023 din dreptul de a exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, inclusiv funcția de primar, pe o perioadă de 3 ani din data rămânerii definitive a actului de constatare ori din data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești prin care se confirmă existența conflictului de interese.

„În temeiul Încheierii Curții Supreme de Justiție din 3 aprilie 2024, persoana în cauză fost înscrisă, la această dată, în Registrul persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică pe un termen de 3 ani”, a precizat CEC.

Anatolie Donțu, a fost ales primar al orașului Căușeni din primul tur pe listele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. Pentru el și-au dat votul peste 76% dintre cetățeni, însă mandatul său a fost invalidat.

Au urmat decizii de judecată care au obligat CEC să valideze mandatul lui Anatolie Donțu. La începutul lunii aprilie, CSJ a emis o încheiere prin care a fost menținută interdicția din partea ANI, care a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese, respingând astfel recursurile înaintate de edilul de la Căușeni și avocatul acestuia. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE