Un judecător ucrainean a refuzat să o elibereze din arest pe fosta şefă a Executivului de la Kiev, Iulia Timosenko, reţinută vinerea trecută pentru că "a tulburat lucrările Curţii", transmite Reuters.Avocaţii fostului premier au solicitat eliberarea ei din detenţie pe durata procesului. 

Cu toate că în faţa tribunalului, în piaţa centrală din Kiev, mii de susţinători ai lui Timoşenko s-au adunat pentru a solicita eliberarea ei, judecatorul a anunţat decizia de menţinere în arest.

Amintim că Vineri, Timosenko a fost arestată după ce a refuzat în mod repetat să coopereze cu magistratul care conduce procesul, pe care l-a numit "o marionetă" a preşedintelui Viktor Ianukovici.

Procurorii ucraineni au stabilit că fostul premier Iulia Timoşenko a semnat, în ianuarie 2009, un acord de aprovizionare cu gaz rusesc fără a avea aprobarea Guvernului de la Kiev şi ar fi adus ţării un prejudiciu de 200 mln de dolari.   La începutul anului 2009, preţul gazului a fost fixat la 179 $/1000 mc, pentru ca, după semnarea acordului în cauză, tariful pentru Ucraina să sară la 450 $/1000 mc.

Împotriva Iuliei Timoşenko au fost deschise în decembrie anul trecut 3 anchete penale. Prima vizează folosirea nejustificată a mijloacelor fondurilor speciale, a doua se referă la achiziţionarea cu bani publici a unor maşini de salvare necorespunzatoare standardelor şi a treia – depaşirea atribuţiilor de serviciu prin semnarea contractelor la gaze naturale cu Rusia.


URMĂREȘTE POLITIK.MD PE