Este vorba despre sute de consumatori casnici care au depistat date majorate ale contoarelor de energie electrică, instalate începând cu anul 2007. Aceştia au depus un şir de plîngeri la diferite instituții de stat dar şi neguvernamentale din domeniul protecției consumatorilor cu referire la contoarele defectate. Abia acum au fost auziţi de Ministerul Economiei, care a inițiat o procedură de verificare a instalaţiilor cu pricina. 

Octavan Calmâc, ministru-adjunct al Economiei a declarat : ”Pe parcursul anilor 2010-2011 au parvenit sute de plângeri de la consumatorii casnici. Controlul preliminar a arătat că unele modele de contoare fixau un consum de energie electrică de câteva ori mai mare decât cel real”, a menționat acesta.

Ministerul Economiei a creat acum două  săptămâni un grup de lucru de investigare a situației. Conform deciziei acestui grup, Institutul Național de Standardizare și Metrologie va efectua verificarea a circa 1% din numărul total de contoare electrice. La procedura de verificare vor participa experți ai Institutului, ai asociațiilor pentru drepturile consumatorilor și ai agenților economici.

Calmâc a specificat că vor fi schimbate gratis contoarele găsite defecte dar nu a precizat dacă consumatorilor li se vor întoarce careva sume băneşti achitate până acum nejustificat.

Conform datelor prezentate de către companiile de distribuire a energiei electrice, pe parcursul anilor 2007-2011 în republică au fost instalate circa 800 mii de contoare  pentru consumatorii casnici.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE