Toţi contracandidaţii acuză actualul șef de stat de promovarea politicii externe greșite, care a creat Iranului în exterior o imagine de stat terorist. Mir-Hossein, considerat principalul oponent al lui Ahmadinejad, a atacat și el politica externă iraniană din ultimii 4 ani declarând că aceasta a fost marcată de extremism şi tensiuni cu alte ţări.
Alt contracandidat la scrutin, conservatorul Mohsen Rezaee a menționat că din motivul politicii externe prost conduse iranienii sunt acuzaţi de terorism internațional. Acesta a promis că odată ajuns preşedinte va numi o femeie Ministru de Externe.
Politica externă domină ca subiect în dezbaterile publice. Ultimele declaraţii ale lui Mahmud Ahmadinejad privind Holocaustul au provocat reacţii negative atât din partea candidaţilor electorali, cât și a opiniei internaționale.
Amintim că președintele iranian a lansat miercuri, 3 iunie, într-un discurs difuzat pe site-ul televiziunii oficiale de la Teheran, noi atacuri verbale la adresa Israelului. Holocaustul, exterminarea evreilor de către naziști în timpul celui de-al doilea război mondial, a fost calificat drept o "mare înselătorie", de către actualul președinte. Totodată, Ahmadinejad a precizat că democrațiile liberale ale lumii au degradat "valorile umane". “Regimurile liberale nu pot rezolva nici cele mai simple probleme politice ale lumii", a conchis șeful statului iranian.
Mahmud Ahmadinejad a făcut aceste declarații în cadrul unui discurs rostit în fața a aproximativ 600 de cadre universitare și clerici, invitați de către Teheran la ceremoniile care au marcat împlinirea a 20 de ani de la moartea fondatorului Republicii Islamice Iran, ayatollahul Rouhollah Khomeiny, care au fost preconizate pentru data de 5 iunie, în Iran.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE