Majorarea tarufelor la lumină va produce un efect de domino pentru segmentul economic și social din Moldova. Expertul Veaceslav Ioniță spune că după patru ani de inflație cumulativă de 70% scumpirea energiei electrice va lovi puternic în populație

Deși poate părea justificată din perspectiva furnizorilor, creșterea tarifelor pentru energia electrică va avea efecte devastatoare asupra veniturilor reale ale populației. Facturile mai mari vor împovăra gospodăriile și vor genera nemulțumiri masive, mai ales în rândul celor mai nevoiași, spune Ioniță. El a făcut o analiză a impactului scumpirilor care vor fi anunțate mâine de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

„Astăzi, cheltuielile totale ale populației pentru energia electrică se ridică la 4,4 miliarde de lei anual. Dacă tarifele vor fi majorate conform solicitărilor, această sumă va crește la cel puțin 9 miliarde de lei. Impactul direct asupra gospodăriilor va fi uriaș, iar presiunea pe bugetele familiale va crește considerabil”, precizează economistul.

Expertul a mai calculat că, acum, cheltuielile pentru energia electrică reprezintă 2-2,5% din bugetul gospodăriilor casnice. Respectiv, creșterea tarifelor va adăuga cel puțin 2,5% la inflația anuală, ducând nivelul acesteia de la 7% la peste 10%.

„Această accelerare va afecta puternic costurile de trai și va pune presiune suplimentară pe economia națională”, explică Ioniță citat de zvon.md.

El a mai atenționat că, în 2022, deși inflația a atins un vârf istoric de aproape 35%, această creștere a venit după o perioadă relativ calmă.

„Acum, ne confruntăm cu 4 ani consecutivi de inflație cumulativă de 70%, ceea ce a diminuat dramatic puterea de cumpărare a cetățenilor. Cine va resimți cel mai mult această creștere? Bugetarii: deja afectați de creșteri salariale sub rata inflației. Pensionarii: pentru care creșterile mici de pensii nu mai acoperă scumpirile. Persoanele vulnerabile: care alocă o parte semnificativă a veniturilor pentru utilități”, concluzionează Veaceslav Ioniță.

Autoritățile spun că majorarea tarifelor la energia electrică este un proces inevitabil chiar dacă premierul Recean anunța la sfârșitul anului că prețul energiei electrice nu va crește. Este pentru a doua oară când Recean face promisiuni fără a avea o analiză a proceselor care se derulează, iar ANRE va majora tarifele la electricitate la solicitările distribuitorilor.

Cel care a venit să-l corecteze pe Recean este deputatul PAS, Radu Marian, care a explicat într-o postare recentă că majorarea tarifelor la energia electrică este inevitabilă din cauza refuzului Gazprom de a livra gaze naturale în regiunea transnistreană și către centrala electrică MGRES, afectând astfel întreg sistemul energetic.

„Mulți oameni, pe bună dreptate, sunt îngrijorați de majorarea tarifelor la electricitate – o majorare care vine ca urmare faptului că Gazprom (Kremlin) refuză să-și îndeplinească obligațiile contractuale și să livreze gaze naturale în regiunea transnistreană (și centrala electrică MGRES). În aceste condiții, Guvernul va interveni și va anunța, în cel mai scurt timp, compensații”, a precizat Radu Marian.

Totodată, deputatul a evidențiat că tarifele mici la resursele energetice nu garantează dezvoltarea economică.

„Trebuie să fie foarte clar un lucru, și anume că tarifele mici la resursele energetice nu garantează, în niciun caz, dezvoltarea economică a unei țări/regiuni sau venituri mai mari pentru populație”, a adăugat el.

Ca exemplu, Radu Marian a menționat regiunea transnistreană, unde prețurile scăzute la gaze nu au dus la o creștere a nivelului de trai. „Chiar și cu resurse energetice aproape gratuite (gaz la 1.5 lei pe metru cub până nu demult), salariul mediu lunar în stânga Nistrului este de aproximativ 6,9 mii de lei, în timp ce în dreapta Nistrului este mai mult decât dublu, depășind 14,3 mii de lei. Un medic de familie în regiunea transnistreană are un salariu net de aproximativ 6 mii de lei (normă întreagă), în timp ce un medic de familie în dreapta Nistrului are, în medie, un salariu net de 14-15 mii de lei (acesta poate varia în funcție de stagiu și alți factori).”

El a făcut o comparație și cu Rusia, țară cu resurse energetice abundente, dar cu rezultate economice modeste. „Un alt exemplu este Rusia, care se „scaldă” în resurse naturale energetice ieftine. Atât de „bine” o duc, încât, în 2025, moldovenii au ajuns din urmă rușii la nivelul salariului mediu, chiar dacă, acum 10 ani, salariul mediu în Rusia era practic de trei ori mai mare decât la noi. Și asta în pofida tuturor problemelor noastre din ultimii 10 ani – frauda bancară, devalorizarea leului în 2014-2015 etc.”

În final, Radu Marian a reiterat că resursele energetice la costuri rezonabile sunt importante, dar nu în detrimentul dezvoltării țării.

„Da, trebuie să facem tot posibilul să avem resurse energetice la costuri cât mai rezonabile – asta e foarte important. Dar nu trebuie sacrificată țara și dezvoltarea economică de dragul energiei „pidijeaba” de la ruși. Degradarea economică și socială din stânga Nistrului demonstrează asta.”

Deputatul a mai punctat și că percepția privind prețurile mai mici la produsele alimentare din stânga Nistrului nu este reală. „O să zică unii că produsele alimentare în stânga Nistrului sunt mai ieftine. Nu e adevărat. Să întrebați locuitorii din Tighina de ce merg la magazinele și supermarket-urile din Varnița.”

ANRE a anunțat că va examina solicitările distribuitorilor de a majora tarifele la energia electrică iar statul urmează să anunțe măsuri de sprijin pentru a compensa impactul noilor tarife asupra populației.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE