Potrivit datelor Ministerului Reintegrării, în primul semestru al anului 2009, exportul din regiunea transnistreană declarat Serviciului Vamal al R. Moldova a constituit 153,7 mil USD, reprezentând doar jumătate din exporturile realizate în perioada similară a anului 2005, pe care administraţia din regiune îl consideră ca unul din cei mai favorabili ani pentru economie.
Exportul s-a redus pe toate categoriile de mărfuri, cu excepţia energiei electrice şi producţiei agricole. În jumătate de an, cea mai mare reducere, cu 79,2%, s-a stabilit la exportul producţiei metalurgice, exportul producţiei din industria prelucrătoare de maşini şi electrotehnice s-a micşorat cu 66%, al producţiei alcoolice cu 50%, producţiei din industria uşoară cu 21,5%.
În şase luni livrările în Uniunea Europeană au constituit 57,3% din volumul total al exportului, iar în ţările CSI s-a exportat doar 26,2% din total.
Totodată, în primul semestru 2009, volumul importului producţiei în regiunea transnistreană, declarat Serviciului Vamal s-a micşorat cu 42% în comparaţie cu perioada similară a anului 2008. La importul mărfurilor cea mai mare cotă revine ţărilor Uniunii Europene (82,5%).
La 1 iulie 2009 la Camera Înregistrării de Stat erau luaţi la evidenţă 559 agenţi economici din stânga Nistrului, inclusiv la evidenţă provizorie - 373 şi permanent - 186 agenţi economici.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE